Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Det är inget skamligt i att backa från ett dåligt förslag

Annons

Peder Björk (S) och den styrande majoriteten i Sundsvall väljer att backa i frågan om arenan. Självklart kan man tycka att föreningslivet borde ha involverats tidigare i processen, men det är ändå bra att kommunledningen nu väljer att göra ett omtag. Hellre det än att gå vidare med en storskalig investering som skulle riskera att bli en gökunge som tränger ut andra nödvändiga investeringar ur boet. För som har framkommit i debatten så är det snarare fler träningsanläggningar än EN stor hall med en massa lull-lull som behövs (om de två behoven nu ställs mot varandra).

Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) lyssnar på kritiken  och backar om den nya arenan.

Sundsvall behöver inte en Potemkinkuliss med syfte att dölja det faktum att vi i dagsläget inte har några elitlag i skriande behov av en flådig inomhusarena med loger och restauranger. Nu ska vi vara ärliga och säga att tanken aldrig har varit en arena helt reserverad för idrotten. Tanken var att arenan också ska kunna användas till konserter – låt oss i så fall hoppas på en byggnad med bättre akustik än Sporthallen. Det behovet – eller önskemålet om nu ordet "behov" känns för starkt – finns också.

Men som sagt: Det är bra att kommunledningen är lyhörd och lyssnar på kritiken. Peder Björk kan inte leka pojken med guldbyxorna. Pengarna är begränsade även om Sundsvalls kommun som helhet 2017 gjorde ett positivt resultat på 147 miljoner kronor. Kommunens verksamheter gjorde ett underskott med drygt 22 miljoner kronor.

Långsiktigt är det dock inte hållbart att nämnderna avviker så kraftigt från budget som Socialnämnden gör.

Det är som vanligt socialnämnden som är Sundsvalls ekonomiska slukhål med sitt underskott på 150 miljoner kronor jämfört med budget, något som vi har kunnat berätta om tidigare både på nyhets- och ledarplats i ST.

Läs mer: Önsketänkande får inte socialnämndens budget i balans

Det vägs dock upp av att kommunstyrelsen gör ett överskott med 150 miljoner kronor. Det är onekligen en händelse som ser ut som en tanke.

Långsiktigt är det dock inte hållbart att nämnderna avviker så kraftigt från budget som Socialnämnden gör. Som en jämförelse gör barn- och utbildningsnämnden ett underskott på 21 miljoner kronor, detta i en nämnd som omsluter nästan 2,2 miljarder kronor. Det är en avvikelse på ungefär 1 procent och inte mycket att orda om.

Det är bättre att bygga den arena vi har behov av, även om den blir något dyrare och måste förläggas på något annat ställe än det först planerades för, än att bygga en arena som bara täcker en liten del av behoven.

När man ser kommunens plusresultat ska man minnas att detta är på toppen av en högkonjunktur. Det kan snabbt vända neråt om de ekonomiska hjulen bromsar in, arbetslösheten stiger och efterfrågan på försörjningsstöd ökar.

Antalet investeringar som olika särintressen tycker är nödvändiga adderar snabbt till summor som med råge överskriver den investeringsbudget som Sundsvalls kommun har. Att dra på sig stora skulder för i ett läge när den ekonomiska aktiviteten kan förväntas sakta in de kommande åren är dumt.

Det gäller som politiker att prioritera och se till att man får så mycket valuta som möjligt för varje skattekrona. Det är här omtaget i arenafrågan kommer in. Det är bättre att bygga den arena vi har behov av, även om den blir något dyrare och måste förläggas på något annat ställe än det först planerades för, än att bygga en arena som bara täcker en liten del av behoven.

Du har läst en ledartext av Marcus Bohlin som är politisk redaktör på Sundsvalls Tidning (lib).

Du kan följa Marcus antingen på Facebook eller Twitter eller läsa fler ledare på ST.nu.

Mer läsning

Annons