Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: En historia av den allra snaskigaste sort

/
  • Per Wahlberg, oppositionsråd i landstinget, har polisanmält ett grovt förtal.

Annons

Gränsen mellan ett glödande engagemang och en brinnande fanatism kan ibland vara hårfin. Få kan förneka att Majed Safaee, kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun, har varit framgångsrik i sitt arbete med att bedriva lobbying för Sollefteå sjukhus. Han var bland annat drivande när demonstrationerna till stöd för Sollefteå sjukhus hölls i Kramfors och Härnösand. Han ligger också bakom LVN Leaks som har avslöjat flera anmärkningsvärda förhållanden inom landstinget Västernorrland.

Läs mer: Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee misstänks för grovt förtal av landstingets oppositionsråd.

Men det verkar som att han också har haft svårt att hålla sig på rätt sida om gränsen för vad som är vanligt påverkansarbete. Kanske har han påverkats av det extremt upptrissade tonläget i Facebookgrupper som diskuterar landstingspolitiken. Majed Safaee är nu polisanmäld av oppositionsrådet – och tidigare landstingsrådet – Per Wahlberg (M) för grovt förtal.

Även om man blir personligt engagerad i en sakfråga så är det viktigt att hålla huvudet kallt och inte agera i affekt. För vi får väl hoppas att det inte är så utstuderat som en noggrant iscensatt smutskastningskampanj.

Vi ska komma ihåg att det ännu är tidigt i processen och att Majed Safaee inte är dömd för något, men Safaee erkänner gärningen, men han nekar till att det ska vara att betrakta som grovt förtal.

Läs mer: Majed Safaees första ord efter brottsmisstankarna – erkänner gärningen men inte grovt förtal.

Per Wahlberg vill inte närmare precisera vad det handlar om när tidningen når honom, men han säger att det har att göra med det faktum att han är öppet homosexuell.

Osakliga personangrepp som inte har något med sakfrågorna att göra är alltid oacceptabla i politiska sammanhang. Särskilt vedervärdigt blir det utnyttja en persons sexuella preferenser för att utpressa eller smutskasta personen i fråga. Det finns få saker som har så lite att göra med Per Wahlbergs politiska engagemang för Moderaterna som könet på de personer Wahlberg blir kär i.

Läs mer: Per Wahlberg (M) polisanmäler grova anklagelser: "Finns personer som vill smutskasta mig."

Precis som det är viktigt att polisanmäla alla former av hot mot politiker och folkvalda – tidigare i år så polisanmäldes till exempel ett mordhot mot det nuvarande landstingsrådet Erik Lövgren (S) – så är det också viktigt att markera mot denna typ av händelser. Sedan är det upp till de rättsvårdande myndigheterna att reda ut vad som har hänt och huruvida det är att betrakta som en brottslig handling eller inte.

Mer läsning

Annons