Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Fortsätta drömma, Mikael Damberg – Centern splittrar inte Alliansen före valet

Annons

Vilhelm Moberg, denne gigant bland giganter, sa en gång att ”Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer: Att ta makten och att behålla makten.” Det kan vara värt att hålla i minnet när ni läser följande text.

Näringsminister Mikael Damberg (S), drömmer om att splittra Alliansen och om samarbete med C. Bild: Fredrik Sandberg/TT

För det är i det sammanhanget man ska förstå varför näringsminister Mikael Dambergs och partisekreteraren Lena Rådström Baastads i en debattartikel i Expressen flirtar hej vilt med Centerpartiet och Annie Lööf.

Att det är just Annie Lööf som uppvaktas är ingen slump. Dels finns det en historia av samarbete mellan S och C. Dels så är Lööf en av de alliansledare som har pratat öppet om det möjliga behovet av ett blocköverskridande samarbete efter valet.

Socialdemokraternas våta dröm har länge varit att splittra de borgerliga partierna.

Socialdemokraternas våta dröm har länge varit att splittra de borgerliga partierna och få till stånd ett blocköverskridande samarbete, i första hand med Centerpartiet och Liberalerna. Det skulle på ett effektivt sätt utesluta Socialdemokraternas politiska ärkefiende Moderaterna från inflytande samtidigt som det skulle garantera ett fortsatt maktinnehav för S. En så kallad win-win-situation.

Eftersom inget parti vill samarbete med Sverigedemokraterna så återstår bara samarbete över blockgränserna.

Jag är inte främmande för att det efter valet kommer att behövas ett blocköverskridande samarbete, precis som Lööf har antytt. Det är i dagsläget mycket lite som tyder på att något av de två traditionella blocken kommer att få egen majoritet. Och eftersom inget parti vill samarbete med Sverigedemokraterna så återstår bara samarbete över blockgränserna.

Min gissning är att det snarare kommer att ske genom en minoritetsregering som försöker styra med hoppande majoritet än genom en blocköverskridande koalitionsregering.

Lööf kommer naturligtvis inte att före valet ge Socialdemokraterna ett ”gå direkt till regeringskansliet utan att passera gå”-kort.

Både Annie Lööf och Jan Björklund (L) har poängterat att det inte automatiskt är så att ett blocköverskridande samarbete måste ske på Socialdemokraternas villkor. Om S menar allvar med sin samarbetsvilja så bör partiet fundera på hur det ställer sig till att vara ett parti som sluter breda överenskommelser med en alliansregering under Ulf Kristerssons ledning. Det skulle på ett effektivt stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande samtidigt som viktiga strukturreformer skulle kunna genomdrivas med bred majoritet.

Lööf kommer naturligtvis inte att före valet ge Socialdemokraterna ett ”gå direkt till regeringskansliet utan att passera gå”-kort. Socialdemokraterna måste inse att ett parti med knappt 30 procent av rösterna inte kan räkna med att alltid ha makten. Sverige är i det avseendet på väg att bli som vilket annat västland som helst där makten skiftar mellan valen.

Du har läst en ledartext av Marcus Bohlin som är politisk redaktör på Sundsvalls Tidning (lib).

Du kan följa Marcus antingen på Facebook eller Twitter eller läsa fler ledare på ST.nu

Mer läsning

Annons