Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Myndighetschefer kan inte ha en egen partipolitisk agenda

/
  • Ingen förundersökning inleds mot rikspolischefen Dan Eliasson.

Annons

Rikspolischefen Dan Eliasson hamnade nyligen i blåsväder efter att han i en intervju svarade att han sannolikt avgår om Jimmie Åkesson (SD) blir statsminister efter nästa val. Eliasson polisanmäldes för sina uttalanden men på torsdagen meddelades det att någon förundersökning inte inleds. Det är heller inte första gången Eliasson har uttalat sig med udden riktad mot SD.

Det mest intressanta här är egentligen inte huruvida det som Eliasson sa är brottsligt eller inte, utan om det är lämpligt. Jag delar i allt väsentligt Eliassons syn på Sverigedemokraterna. SD är ett parti med sina rötter i nynazistiska och rasistiska rörelser, vilket jag omöjligen kan eller vill bortse från.

Jag har liknande känslor för Vänsterpartiet, ett parti som länge tog order från Moskva och som försvarade och hade vänskapsrelationer med flera av 1900-talets värsta mördarregimer.

Det skulle för mig vara omöjligt att rösta på partier med en sådan historia. Det spelar ingen roll hur mycket de säger sig ha gjort upp med sitt förflutna.

Det är mitt jobb att uttrycka politiska åsikter som har sin grund i den liberala idétraditionen. Därför inte bara kan, utan ska jag uttrycka sådant som Dan Eliasson gjort. Som ämbetsman och högsta chef för polismyndigheten är det däremot ytterst olämpligt att uttrycka sig på det sättet, alldeles oavsett om det är att betrakta som tjänstefel eller inte.

Eliasson får förstås privat hysa vilka åsikter han vill – det är ingen hemlighet att han är socialdemokrat eftersom han tidigare har varit både politiska sakkunnig och statssekreterare åt S-märkta ministrar – men i sin roll som ämbetsman och högste chef för polisen måste han emellertid lära sig att vakta sin tunga.

Polismyndigheten ska vara en myndighet som präglas av öppenhet och tolerans och som tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet. Vad myndigheten, eller dess högste chef, däremot inte bör göra är att hemfalla åt partipolitiska utspel.

I en intervju i Expressen tar justitieminister Morgan Johansson (S) rikspolischefen i försvar. Han säger:

– Det är bra när statstjänstemän markerar.

Det är ett rätt anmärkningsvärt uttalande och det vore ytterst märkligt om det vore den rådande ordningen. Myndigheternas uppgift är att verkställa det som politiken har fattat beslut om. Och de representerar alla svenskar oavsett politisk åsikt. Därtill kan myndigheterna förstås vara remissinstanser i ärenden som rör de frågor som myndigheten arbetar med. Jag tycker också att det är bra med myndighetschefer med ryggrad – till exempel en överbefälhavare eller en rikspolischef – som kan förklara för politikerna att det inte är rimligt att uppfylla alla de krav som ställs på myndigheten ifall inte resurserna ökas. Men att myndigheter och myndighetschefer driver en egen partipolitisk agenda är sannerligen ingenting att eftersträva.

Mer läsning

Annons