Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Nu stängs svängdörrarna mellan regeringskansliet och näringslivet

Annons

Om regeringen får som den vill så är det slut på snabba hopp från politiska topposter till välbetalda jobb inom näringslivet. Regeringen lägger nu ett förslag som innebär en karenstid på upp till 12 månader för statsråd och statssekreterare som vill byta jobb.

Göran Persson han knappt sluta som statsminister och partiordförande för Socialdemokraterna innan han gick till kommunikationsbolaget JKL. Bild: Tomas Oneborg/SVD/TT

Historiskt har vi sett många exempel på hur höga politiker eller politiska tjänstemän hoppar direkt från politiken till näringslivet. Till exempel gick Filippa Reinfeldt (M) från att vara sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län till att bli chef för affärsutveckling på Aleris, ett bolag som ägnar sig åt att bedriva sjukvårdsverksamhet. Vi kan också ta den tidigare statsminister Göran Persson som knappt hann avgå som partiledare för Socialdemokraterna innan han blev seniorrådgivare på kommunikationsbyrån JKL. Listan på exempel kan göras lång.

I sak är det bra att människor kan hoppa mellan de två fälten och låta sina erfarenheter från det ena berika det andra.

Frågan om hopp mellan en politisk karriär och en näringslivskarriär är inte svart-vit. I sak är det bra att människor kan hoppa mellan de två fälten och låta sina erfarenheter från det ena berika det andra. Det är bra om fler personer med olika karriärer – det kan vara från näringslivet, media, försvaret, universitetsvärlden, den offentliga sektorn eller i stort sett vilken verksamhet som helst ­– kommer in i politiken med dessa kunskaper och perspektiv. Och det ska heller inte vara omöjligt att vara politiker, byta till en civil karriär för att sedan återkomma till politiken.

Regeringens förslag innebär att en nyinrättad nämnd i riksdagen ska göra en bedömning när tidigare statsråd och statssekreterare söker ett nytt jobb.

Men det är rimligt att det finns ett regelverk för hur detta går till. Detta för att det inte ens ska kunna misstänkas att en politiker använder sin roll för att gynna ett företag, en bransch eller särintresse, eller omvänt att personer med viktiga politiska kunskaper och kontakter ”köps” av företag för att de ska få fördelar som konkurrenterna inte har.

Regeringens förslag innebär att en nyinrättad nämnd i riksdagen ska göra en bedömning när tidigare statsråd och statssekreterare söker ett nytt jobb. Anses det nödvändigt så kan en karenstid på upp till ett år bli aktuell. Det är ett välavvägt förslag som bedömer från fall till fall. För självklart är inte alla jobb av den karaktären att det skulle utgöra något problem att direkt börja arbeta där och då är det förstås bättre att man gör det än att försörjas av staten.

Du har läst en ledartext av Marcus Bohlin som är politisk redaktör på Sundsvalls Tidning (lib).

Du kan följa Marcus antingen på Facebook eller Twitter eller läsa fler ledare på ST.nu

Mer läsning

Annons