Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Så fick vi då ännu en landshövding som har sina bästa år bakom sig

Artikel 2 av 5
Berit Högman ny landshövding i Västernorrland
Visa alla artiklar

Annons

Så fick då Västernorrland en kvinna som landshövding för första gången. Det började med Stellan Mörner som satt mellan 1634 och 1637 sedan har en mycket lång rad män efterträtt varandra på posten som statens utsände i länet.

Gunnar Holmgren slutar på egen begäran som landshövding i Västernorrland. Berit Högman, socialdemokratisk riksdagsledamot, blir den som om en månad flyttar in i residenset i Härnösand. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) på torsdagen.

Berit Högman, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, blir ny landshövding i Västernorrland. Bild: Claudio Bresciani/TT

Skiftet sker i ett läge när landshövdingens ställning i Västernorrland är svagare än någonsin. I och med regionbildningen – omvandlingen av Landstinget i Västernorrland till Region Västernorrland – så har det regionala utvecklingsansvaret flyttats från länsstyrelsen till regionen. Därmed har en av tidigare huvuduppgifterna tagits bort från landshövdingen och den myndighet som hen basar över: Länsstyrelsen.

Mycket lite har skett på Holmgrens skift.

I allt väsentligt har Gunnar Holmgren varit en besvikelse. Förvisso missförstås landshövdingeuppdraget ofta av medborgarna: Tanken är inte att landshövdingen ska vara länets lobbyist gentemot staten, utan att hen ska vara statens förlängda arm ute i länen. Ändå är det svårt komma ifrån att mycket lite har skett på Holmgrens skift. Västernorrland står i bästa fall och stampar, i värsta fall har vi gått bakåt.

Även om det är viktigt att inte blanda ihop rollerna mellan politiken i regionen och statstjänstemannen Berit Högman, så kan man kanske hoppas på att hon med sin erfarenhet som landstingsråd i Värmland kan komma med ett och annat tips till krisande Region Västernorrlands politiska ledning. Det är ju, än så länge i alla fall, hennes partikamrater som sitter med styråran i hand.

Ett uppdrag för politiker som har sina bästa år bakom sig.

Det trista med utnämningar till landshövdingar är att de så ofta mynnar ut i att man ger uppdraget åt politiker som har sina bästa år bakom sig. Utan att döma Högman alltför hårt på förhand så bär denna utnämningen alla tecken på att vara just en sådan reträttpost som tack för lång och trogen tjänst.

Alla artiklar i
Berit Högman ny landshövding i Västernorrland
Annons