Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Spelar Bodil Hansson sina kort rätt kan hon få mycket gjort för Västernorrland

Annons

Äntligen stod Stefan Löfven i talarstolen. Han hade kanske inte direkt ”en skalds djupa ögon och en fältherres fasta, runda haka”, som prästen i Gösta Berlings saga, men ändå: Ettan på den västernorrländska riksdagslistan är ett respektingivande namn. Det är sannerligen inte varje valrörelse som en partiledare och sittande statsminister toppar någon av länets riksdagslistor.

Bodil Hansson är distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland.

Fokus har under helgens kongress för Socialdemokraterna i Västernorrland legat på Stefan Löfven och Glenn Nordlund – ettorna på Socialdemokraternas lista till riksdagen respektive regionen. Det är inte konstigt att mycket av uppmärksamheten riktas mot att statsministern toppar den lokala S-listan, men Löfven lär göra allt han kan för att hålla sig undan den regionala debatten i valrörelsen. Dels kommer han att behövas på riksplanet. Dels så lär han vilja hålla många armlängders avstånd till den svekdebatt som Socialdemokraterna i Västernorrland är inblandade i efter nedläggningen av BB och akutortopedin i Sollefteå.

Lite mindre uppmärksamhet har det faktum att Bodil Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande i Sundsvall, blivit distriktsordförande för S i länet.

I ärlighetens namn är dagens riksdagskandidater från Västernorrland (statsministern undantagen) en tämligen blek skara.

Hon får därmed det kluriga, för att inte säga omöjliga, uppdraget att få partimedlemmarna i Västernorrland att hålla sams och dra åt samma håll. Hansson sitter också som suppleant i partiets verkställande utskott (VU) och är med detta en av de tyngsta socialdemokratiska partiföreträdarna från Västernorrland. För i ärlighetens namn är dagens riksdagskandidater från Västernorrland (statsministern undantagen) en tämligen blek skara utan något större inflytande vare sig i riksdagen eller i partiet.

Hansson sitter också med i en arbetsgrupp, ledd av den tidigare inrikesministern Anders Ygeman, som ska ta fram nya förslag för valet.

Bodil Hansson borde bestämma sig för en långsiktig agenda med ett antal viktiga frågor för länet som de vill driva i partiet.

Det är alltså Hansson som ska vara Västernorrlands röst i partiet. För en skicklig politiker kan en plats i Socialdemokraternas VU bli en riktig möjlighet att göra skillnad. Åtminstone så länge Socialdemokraterna befolkar Rosenbad. Bodil Hansson borde här ha Elvy Söderström - mångårigt kommunalråd i Örnsköldsvik, distriktsordförande för S i Västernorrland och medlem av det verkställande utskottet – som förebild. Hon lyckades inte bara linda Göran Persson runt sitt finger (och fick honom att gå med på ett bygge av Botniabanan) utan agerade även kungamakare när kompisen Stefan Löfven blev vald till partiledare.

Bodil Hansson och Socialdemokraterna i Västernorrland borde bestämma sig för en långsiktig agenda med ett antal viktiga frågor för länet som de vill driva i partiet.

Spelar Hansson sina kort rätt kan hon få viktiga saker gjorda för Västernorrland.

Ett dubbelspår på Ostkustbanan mellan Härnösand och Gävle är en fråga som ligger nära till hands, där hon också lär få uppbackning av kommunalråd och riksdagsledamöter hemmahörande längs den södra Norrlandskusten. Trots intensivt påverkansarbete under många år händer mycket lite, detta trots att Ostkustbanan är kraftigt underdimensionerad och förhindrar att transporten av både människor och gods ökar. Kanske har Stefan Löfven, som själv blev försenad med tåget till helgens kongress, just nu en extra förståelse för behovet av dubbla spår.

Socialdemokraterna är fortfarande en betydande kraft i svensk politik även om tiden när det som beslutades i VU närmast med automatik blev regeringspolitik är förbi. Spelar Hansson sina kort rätt kan hon få viktiga saker gjorda för Västernorrland.

Mer läsning

Annons