Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Tillgången till bredband är en demokratifråga

/

Annons

Att ha tillgång till bredband bör betraktas som grundläggande infrastruktur. Att Telia nu bygger ut kapaciteten i sitt 4G-nät ibland annat Sundsvall är förstås bra.

I ett pressmeddelande skriver Martin Pehrsson, nätchef för Telia i Sverige:

– Vi ser ett ökat tryck i städerna där alltfler människor och saker kopplas upp mot mobilnäten med alltmer avancerade tjänster.

Men det räcker inte bara med att öka kapaciteten i städerna. Målsättningen måste vara att alla hushåll i Sverige – i städer så väl som på landsbygden – på sikt ska ha möjlighet att koppla upp sig mot internet med en acceptabel hastighet. Menar vi allvar med devisen att hela Sverige ska leva så duger inget annat än att hela Sverige också ska ha möjlighet att koppla upp, antingen via fiber eller trådlöst med bra täckning.

Läs mer: Snart surfar du snabbare i Sundsvall.

I städerna kommer marknaden garanterat se till att bredband finns att tillgå, men när det gäller de mer glest befolkade delarna av landet måste stat och kommuner (via företag som Servanet som är verksamt i vår region) ta ett ansvar för att näten byggs ut.

Att den digitala infrastrukturen är utbyggd är viktigt för att glesbygden ska kunna behålla – och locka nya – företag och familjer. Allt fler vanliga tjänster kräver i dag en acceptabel uppkoppling för att kunna utföras. Det kan handla om att sköta sina bankärenden eller för den delen att ta del av nyhetsförmedlingen som i dag sker allt mer digitalt.

Det är alltså inte överdrivet att påstå att tillgången till uppkoppling mot nätet är att på väg att bli en demokratifråga. Det handlar om att se till att medborgare i hela landet har möjligheten vara välinformerade (att alla sedan inte kommer att vara det ändå är inte mycket att göra åt).

Regeringen har som målsättning att 90 procent av landets hushåll och företag ska ha tillgång till bredband 2020. Det är en offensiv målsättning och det är möjligt att tidsramen är för snäv, men tillgång till en uppkoppling mot internet måste i framtiden vara lika självklart som att ha tillgång till el; i så väl städer som på landsbygden.

Mer läsning

Annons