Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Vad händer inom M i Sundsvall egentligen?

/
  • Moderaternas valberedning har petat ner Gunilla Molin till icke valbar plats på listan till kommunfullmäktige.

Annons

Den kanske största överraskningen hittills när Sundsvalls partier har presenterat sina listor till fullmäktige är att Kate Almroth (känd bland annat som initiativtagare till Lyslördag och Stenstadsdagarna) står på Kristdemokraternas lista. Det är en lysande värvning och Kristdemokraterna förstärks nu inför valet i höst. Det lär behövas eftersom det kommer att bli svårare för små partier att ta sig in i fullmäktige när antalet valkretsar minskar från fyra till två och spärren höjs från 2 till 3 procent.

Kristdemokraterna tyngs också av att partiet på riksplanet kämpar i motvind, något som riskerar att spilla över på KD i kommunvalet. Man ska alltid förhålla skeptisk när partier och kända personer lierar sig (tänk till exempel på hur KD på riksplanet nu ska ut på turné med Bert Karlsson), men just Kristdemokraterna och Kate Almroth förefaller vara en god matchning. Det är uppenbart att Almroth inte bara är någon lycksökare på jakt efter en plattform, i så fall skulle hon ha sökt sig till ett parti där hon med större säkerhet skulle kunna garanteras en plats i fullmäktige. Jag är övertygad om flera borgerliga partier med öppna armar hade tagit emot henne.

När listorna till kommunfullmäktige nu börjar bli klara i de flesta partier så ser vi att det varvas både nya namn, som Kate Almroth, och trotjänare. Peder Björk och Bodil Hansson kommer att fortsätta att leda kommunen då de toppar Socialdemokraternas listor och inte mycket tyder på att det blir ett maktskifte i Sundsvall den 9 september.

Moderaternas lista fastställs i dag (söndag 25 februari). Partiets gruppledare i kommunfullmäktige Alicja Kapica toppar den föreslagna listan, men det kan mycket väl komma att bli debatt om listans utformning på mötet. Det finns till exempel potential för bråk om petningen av Gunilla Molin som ST skrev om på nyhetsplats i veckan. Molin kom på sjunde plats i partiets provval men i förslaget till valsedel placeras hon på en föga hedrande 32 plats, med i praktiken mycket ringa möjligheter att ta sig in i fullmäktige.

Här finns det skäl att fundera över hur det är ställt med Moderaterna som i relativ närtid har petat tre kvinnliga företrädare – Else Ammor, Elin Nilsson och nu Gunilla Molin – som har synts mycket och tagit stor plats. Samtidigt är det en lite för enkel analys att säga att Moderaterna i Sundsvall har problem med starka kvinnor när partiet av allt att döma kommer att toppa sin lista med två kvinnor, Kapica och Viktoria Jansson.

Om det är motsättningar på det personliga planet eller skilda uppfattningar om politiken som har gjort att valberedningen placerar Molin på icke-valbar plats är ännu oklart. Klart är i alla fall att partier sällan har något att vinna på att bråka internt. Om Moderaterna vill gå starka in i valrörelsen är det nu dags att sluta bråka med varandra och börja dra åt samma håll.

Mer läsning

Annons