Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matkriget har bara börjat

Annons
Det senaste inom den internationella toppolitiken är matförolämpningstaktiken. Den som bröt ny mark var Italiens premiärminister, mediemogulen och multimiljonären Silvio Berlusconi. När hans argument tog slut för att övertyga alla andra om att Italien och inte Finland skulle få hysa EU:s nya livsmedelsmyndighet så drog han till med:
- Finnar vet ju inte ens vad prosciutto är.
Därmed, antar jag, menade han att de inte rimligtvis kunde vara lämpade att driva en myndighet som ansvarar för unionens livsmedel. Det går naturligtvis att vända på steken. Vet herr Berlusconi, eller det italienska folket för den delen, vad kalakukko är för något? Eller har de ätit memma någon gång? Om de inte vet de, hur ska italienarna då kunna driva myndigheten? Finsk memma och tysk sauerkraut måste väl i den europeiska integrationens jämlika namn vara lika mycket värt som italiensk saltimbocca eller fransk chateaubriand?

Efter att isen var bruten av Berlusconi så var Jacques Chirac näste man ut att haka på matförolämpningståget. Chirac lär ha sagt till sina vänner Vladimir Putin och Gerhard Schröder:
Du kan inte lita på folk som är så dåliga på att laga mat. Efter Finland är England det land i världen som har sämst mat. Det enda de bidragit med till det europeiska lantbruket är galna kor.
Återigen blir vårt stackars broderfolk i öster påhoppade, men den här gången lite i förbifarten. Det är ju faktiskt engelsmännen som är måltavlan den här gången. Alla talar så dåligt om den engelska maten, men efter några pints på en äkta brittisk pub är det faktiskt inte så dumt att äta en fish'n'chips inslagen i gårdagens The Sun. För en anglofil som mig själv blir det inte bättre än så. Konstigt nog känns det inte lika spännande att tänka sig in i en situation där man sitter på Navet med fiskpinnar och pommes frites inlindat i Råd och rön.

Nu är mina argument slut, så jag väljer att hänga på den nya trenden med en förolämpning. För det är klart, att det hoppar grodor ur munnen på ett folk som faktiskt äter grodor är väl inte så konstigt.

PS. Kalakukko är en brödrätt fylld med småfisk och memma är en finsk efterrätt.

Bildtext: Fish'n'chips är en underskattad maträtt.

Mer läsning

Annons