Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Merit eller partibok?

Annons
I går intervjuades den nye AMS-chefen Bo Bylund i Sveriges Radios lördagsintervju. Han valde att konstant ducka för alla frågor som kunde röja en eventuell egen politisk åsikt. Klokt kan tyckas eftersom han blivit anklagad för att snarare vara en socialdemokratisk valarbetare än en tjänsteman i statsmaktens tjänst. Men hur Bylund än slingrar sig så är det ett obestridligt faktum att han är socialdemokrat ut i fingerspetsarna. Som tidigare förbundssekreterare i fackförbundet Metall, socialdemokratisk statssekreterare är det svårt att hävda något annat. Han är dessutom sambo med socialminister Berit Andnor, vilket i och för sig inte nödvändigtvis är ett tecken på socialdemokratiskt partimedlemskap.
Givetvis är det så att ett medlemskap i ett politiskt parti inte skall vara ett hinder för att få ett jobb på framträdande position i statsförvaltningen. Men det omvända förhållandet är minst lika giltigt. Det får inte bli en nackdel att var obunden, eller associerad med "fel" partier. Erfarenheter av och från politiken kan mycket väl vara meriterande, men problemet är när det alltid nästan helt utan undantag är samma partibok som premieras. Bo Bylund ville gärna framhäva sina meriter från att ha varit generaldirektör tidigare och visst är det goda meriter. Men samma fråga kan ju ställas där, tillsattes han inte på de jobben på grund av lång och trogen tjänst? Vem vet?
För de allra flesta förutom maktens megafoner på vissa (s)-märkta tidningar, (s)-anhängare med skygglappar och regeringen själv är det uppenbart att AMS är en socialdemokratisk myndighet. Det räcker med att slå i ett lexikon eller surfa in på AMS hemsida på internet för att se detta tydligt. Sedan verket inrättades 1948 har alla generaldirektörer varit socialdemokrater, med kända namn som Allan Larsson och Bosse Ringholm på listan över forna generaldirektörer.
Mot en sådan bakgrund är det inte konstigt att Bo Bylund blir ifrågasatt. Det är inte alls omöjligt att det visar sig att han blir en strålande generaldirektör för AMS och att han visar sig stå självständig från den socialdemokratiska regeringen. Det kommande året lär visa om Bylund ser som sin främsta uppgift att försöka underlätta för de arbetssökande eller om han faller in i sina företrädares tradition av att servera statistik som framställer den socialdemokratiska regeringspolitiken i god dager.

"AMS är en socialdemokratisk myndighet.

Mer läsning

Annons