Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mirjamsdotter: Äntligen händer det något roligt i Sundsvall

/

Alla som protesterat mot renoveringsplanerna av torget kan nu andas ut. Kommunledningen har i största hemlighet, parallellt med debatten om nya torget, fört diskussioner om en helt annan typ av upprustning.

Annons

En 110 meter hög skyskrapa på Stora torget kan bli verklighet redan i slutet av 2018, om allt går enligt planen som presenterades på en presskonferens på torsdagen.

Örnsköldsviksföretagaren Nicklas Nyberg och arkitekten Gert Wingårdh som tycker om att smida planer och genomföra galna idéer ihop har åter slagit sina huvuden ihop och resultatet är en spektakulär byggnad vid namn Torg1.

Det kanske är lite för tidigt att ropa hej, men ett riktigt högt hus, med moderna lägenheter, saluhall och restauranger skulle kunna vara precis den energiinjektion som staden behöver för att fortsätta utvecklas och kanske någon gång i framtiden med rätta kunna kalla sig för Norrlands huvudstad.

Fler bostäder skulle skänka mer liv och rörelse och Stenstan, samtidigt som de planerade supersmala tornen skulle vara något alldeles extra rent estetiskt. En ansiktslyftning för hela Sundsvall som heter duga.

Redan börjar såklart protester höras, mot att tornet inte passar in i den unika stenstadsmiljön. Stenstan är unik på flera sätt, det är svårt att ignorera det faktumet. Vad skyskrapan kommer att göra är bland annat att för all framtid ändra stadens skyline, som i dag kännetecknas av en enhetlig takhöjd på alla hus i stadskärnan.

Men vad har vi för glädje av en stendöd Stenstad, hur enhetlig den än är? Det är ju inte så att de befintliga pampiga husen kommer att rivas. Stenstan förblir, med ett extra hus som konstrastrerar befintlig bebyggelse och samtidigt bidrar till att göra stadskärnan mer levande, inte minst genom de nya bostäder som kommer till.

Ingen kommer att sakna byggnaden som nu står där, eller den sorgliga offentliga toaletten. Flera har reagerat positivt på idén med en skyskrapa, men tycker att den bör läggas någon annanstans. Problemet då är att den faktiska förändring som bygget skulle kunna leda till i form av ett mer levande torg då skulle gå förlorad. Därmed finns ingenting som säger att det på sikt inte kan bli fler höga hus i Sundsvalls omgivningar.

Med tanke på vilka som står bakom – Nicklas Nyberg och Gert Wingårdh – finns hopp om att det här projektet faktiskt kommer att genomföras. Handlingskraft har de uppvisat förr. Bygget kommer enligt uppgift att vara helt privatfinansierat. Det finns all anledning att hålla ögon och öron öppna så att inte skattebetalarna belastas i onödan genom kringprojekt som läggs på kommunen.

En skyskrapa är en skyskrapa och den andas framtidstro och självförtroende, något som jag tror kan ha betydelse inte bara för staden i marknadsföringssyfte utan för varje invånare i staden.

Nu är det bara att hålla alla tummar för att inga nitiska byråkrater eller allt för kraftiga protester sätter stopp för bygget, som skulle ge Sundsvall den ansiktslyftning som nya betongplattor inte skulle ha varit ens i närheten av. Vissa galenskaper bör uppmuntras. Byggnationen av en skyskrapa på torget är en sådan.

LÄS MER:

Så kommer skyskrapan att byggas

Bodil Hansson: Skyskrapan stoppar ombyggnaden av Stora torget

Chatt: Tyck till om planerna

Mer läsning

Annons