Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modigt av Centern och Vänstern

/

Annons

Den första kommentaren blir positiv trots att den måste göras innan detaljerna om politiskt innehåll och fördelning av förtroendeuppdragen blivit offentlig.

Klart är att Sundsvall behöver ett nytt styre. Det moderatledda styret – det första sen majoritetsstyre infördes 1965 – har gjort ett magplask som få hade kunnat föreställa sig för fyra år sen. Problem, javisst, men inte av den här magnituden, med kaos och stillastående som följd.

Men i dag då? Valresultatet blev ju, till skillnad från i riksdagen, entydigt. De två partierna till vänster, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick 45 respektive 5,7 procent. Det räcker med 38 plus fyra mandat till egen majoritet.

Ändå gör man upp med Centern. Grundtipset är att initiativet till detta kommer från Socialdemokraterna. Men Vänsterpartiet har alltså gått med på det.

Det är inte helt självklart. Det finns säkerligen kommuner där Vänsterpartiet skulle neka till en sådan pragmatism.

I och för sig har de haft problemet att Centern, med sina 5,3 procent också har fyra mandat. Socialdemokraterna hade kunnat vända sig till det hållet också.

Fast jag tror knappast att det hade varit möjligt. Ett gott samarbete mellan partierna sen 1991 kastar man inte bort så lätt. Ett sådant samarbete hade nog gett en svekdebatt som hade varit svår att klara för Socialdemokraterna. Därmed har jag svårt att tro att det är hotet om ett S-C-samarbete som fått V att säga ja.

Fast Centern har också haft en del att brottas med när man tar steget över blockgränsen. Partiet har uppenbarligen varit delat. Men majoriteten valde den smala vägen, trots att den innebär att man accepterar Vänsterpartiet som samarbetspartner.

Det saknar inte betydelse för att även på sikt få till stånd blocköverskridande samarbeten. Sen är ju 56 procent mer än 51. Och 46 mandat är bättre än 42 när gränsen för majoritet är 41.

Centern tar förstås en risk. Allmänborgerliga väljare kan nog hålla sig för skratt. Men samtidigt befinner vi oss i ett läge med en kraftigt försvagad borgerlighet i kombination med att Sverigedemokraterna fördubblat sina mandat. Hur det ser ut om fyra år vet ingen.

Uppgörelsen gäller förstås för den här mandatperioden. Men behovet av samarbete över blockgränsen lär inte minska om nyfascistiska SD:s framgångar inte kan stoppas. Deras väljare verkar strunta i hur SD agerar. Det är protest som gäller. När det gäller SD råder andra regler än för vanliga partier.

Se bara hur den nya riksdagsledamoten Cassandra Sundin från Indal är som uppslukad av jorden när medierna söker henne. Skönt att Sundsvall slipper allt beroende av detta parti de kommande fyra åren.

Mer läsning

Annons