Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modigt, Marcus Birro

/

Debattören Marcus Birro framför regelbundet kontroversiella åsikter på ett sätt som väcker anstöt hos personer som angrips: feminister, muslimer, kvinnor som vill hävda rätten att bestämma över sina egna kroppar, med flera. Därför finns det många som är starkt kritiska mot Birro.

Annons

Efter att ha påstått att islam skulle vara den gemensamma nämnaren för den största delen av världens religiösa terrorister fick Marcus Birro ta emot hård kritik, men också flera mordhot. Dödshot mot opinionsbildare måste alltid fördömas som hot mot demokratin och yttrandefriheten.

Birro själv kände sig dock inte nöjd med den uppbackning han fick från sin uppdragsgivare Expressen. Och även människors känslor av övergivenhet går som bekant att exploatera. Till exempel av personer som bygger en hel världsbild på föreställningar om islamisering, förljugna pk-medier och tappra svenska män som inte längre får tala klarspråk om bruna bakverk.

I fredags medverkade Birro i den främlingsfientliga sajten Exponerats podd Radio Länsman tillsammans med den ökända islamofoben Ingrid Carlqvist, som är chefredaktör för den islamfientliga tidningen Dispatch International. Som en konsekvens av en del uttalanden som Birro fällde under detta samkväm med organiserade rasister vill Expressen inte ha kvar honom som krönikör. Birro själv menar att anledningen är hans kritik mot Expressen, men tidningens chefredaktör Thomas Mattsson har inte velat kommentera saken.

Den som tar sig tid att lyssna på podden märker dock snabbt hur hela inramningen syftar till att utmåla muslimer som extremister, som hårdföra svin. Carlqvist tillåts göra långa utläggningar med "fakta" om hur islam till 97 procent är totalitär ideologi, kort och gott "en mycket sämre och mer barbarisk religion" än kristendomen. Och programledaren, Länsman, fyller på med mer i samma anda. Birro pratar på om sitt, men han protesterar aldrig mot den islamofoba propagandan. Den stör honom bevisligen inte.

Under samtalets gång skapas ett Vi, som Birro villigt låter sig bli en del av. Plötsligt finns det några som kan bekräfta hans upplevelser och som aldrig märker ord. Stärkt av denna samhörighetskänsla säger Birro att han hoppas att han ska orka ta i fler heta potatisar framöver.

Avslutningsvis får Marcus Birro frågan hur man ska kunna motarbeta extrema strömningar i samhället, och han blir inte svaret skyldig. Det gäller att skaffa mod, höra av sig till varandra när det blir jobbigt och agera som kristna bröder och systrar. "Vi måste bli starkare ihop", säger Birro och rasisterna hummar instämmande.

Carlqvist peppar honom att finna detta mod. "Vi står bakom dig", säger Länsman. "Tack", säger Marcus Birro.

Tack men nej tack, säger Expressen. Är det verkligen så konstigt?

Mer läsning

Annons