Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP:s kris visar vad som händer när inget längre är heligt

/

Annons

Tänk om någon sagt före valet: MP-språkröret Gustav Fridolin kommer att sitta i en regering som säljer brunkolet, behåller alla kärnkraftsreaktorer, knyter Sverige närmare Nato och röstar igenom en ny flyktingpolitik tillsammans med SD.

Ingen hade trott det då. Nu är det verklighet.

För första gången i Sveriges historia sitter MP i regering. Det märks knappt.

MP hade ett antal vallöften 2014. Minst två kärnkraftsreaktorer skulle stängas före 2018. Motorvägen Förbifart Stockholm skulle stoppas. Bromma flygplats skulle stängas. Och allt detta skulle de göra i en regering tillsammans med S.

Men ett vallöfte gjorde Gustav Fridolin till sin alldeles personliga käpphäst. Statligt ägda Vattenfall ville börja bryta brunkol i Tyskland. Med MP i regeringen skulle brytningen stoppas. Brunkolet skulle stanna kvar i marken.

Detta lanserades som "det första och viktigast beslut en ny regering bör fatta". Vart han kom i valrörelsen visade han upp en kolbit, för att betona sitt huvudbudskap.

Det finns väl ingen fråga väljarna minns så mycket från MP:s valrörelse som brunkolet.

Vi hoppar framåt till den senaste veckan. Vattenfall ska sälja gruvorna till ett annat företag som ska bryta kolet. Regeringen, även MP, har godkänt planerna.

MP:s nyblivna språkrör Isabella Lövin hävdade i helgen att det bara fanns två alternativ: Vattenfall bryter kolet själva, eller säljer till någon annan som gör det. Hon försvarar beslutet. Men Fridolin drev ju i valrörelsen just ett tredje alternativ, nämligen att kolet skulle behållas orört och inga gruvor alls starta.

Ibland händer så oförutsägbara saker att man måste frångå även sina största vallöften. Men det enda som förändrats här, jämfört med valet, är att det bolag som nu ska bryta kolet har skumma kopplingar till brevlådeföretag i skatteparadis.

Före valet fanns tvivel på att det gamla enfrågepartiet MP verkligen skulle klara regerandet, med allt ansvar och kompromissande som krävs. Kanske skulle de visa sig för ostyriga?

Oron visade sig helt ogrundad. MP har skött regeringsansvaret till den milda grad att de helt utraderat sin egen politik.

Man hade kunnat tänka sig att MP kunde ha sagt i regeringsförhandlingarna med S: Vi har gått med på er flyktingpolitik. Men minst ett av våra vallöften inom miljö måste vi få igenom. Ni kan själva välja om det ska bli Bromma, brunkolet eller Förbifarten.

Men nej, så gjorde de inte. MP verkar ha lagt sig på varenda punkt. Två tunga MP-profiler skrev i maj att "vi kan inte finna något exempel på någon grön framgång som betytt en eftergift från S av samma principiella vikt som gröna bakslag".

MP har visat sig vara en drömpartner för S. Men vad kommer väljarna att tycka? Finns MP kvar i riksdagen efter nästa val?

Mer läsning

Annons