Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Nuder reder ut

/
  • Den av Pär Nuder föreslagna skatteutredning kommer redan från början att vara vingklippt. Vissa saker skall inte beröras.

Annons
Förra veckan sände SVT24 nästan dag ut och natt in från Västra hamnen i Malmö, där socialdemokraterna hade sin kongress. Det var för övrigt i en del av konkursade och nedlagda Kockums gamla lagerbyggnad där Partikongressen med stort P (som i Persson) ägde rum. Huruvida det också är maktens centrum får vi vänta till den 17 september 2006 för att se. Fortfarande, och det gör mig förhoppningsfull, har ju väljarna här i landet det avgörande inflytandet över vem som styra skall.
Från Malmö har jag emellertid nåtts av meddelandet det skall bli en stor parlamentarisk skatteutredning efter valet om socialdemokraterna sitter kvar vid makten. Samma sak meddelade finansminister Pär Nuder i en skattedebatt med mig i riksdagen härförleden men då var det ingen nyhet (eller så lyssnade ingen). Men när det sades vid Partikongressen blev det en nyhet. Därmed bekräftas åter sanningen att det inte är någon nyhet om Hund biter man men att det är en viktig nyhet om Man biter hund.
Nu hade dock Nuder en del restriktioner på den parlamentariska utredningen som komma skall utöver att det är ett klart besked till vänsterpartiet och miljöpartiet att om det gäller stora förändringar i skattesystemet duger inte de partierna som samarbetspartners. Kul för dem att veta, eller hur? Men villkoret är förstås också att Nuder sitter kvar, själv siktar han på att slå Gunnar Strängs (s) antal år som finansminister. De var 21, 1955-76. Det skulle innebära att Nuder skulle vara kvar till 2025, en lika svindlande som hemsk tanke. Över valen 2006, 2010, 2014, 2018 och 2022. Hjälp!!! Jag vill rekommendera byte redan den 17 februari 2006 eller tidigare.
Men om olyckan nu skulle vara framme och s-v-mp-kartellen skulle få förnyat förtroende, skulle det tillsättas en skatteutredning som skall diskutera fördelningsfrågor men inte förmögenhetsskatt eller fastighetsskatt. Men det är ju ingen allsidig belysning av skattesystemet det är ju en skenutredning. Den kan ju Pär Nuder lika gärna göra på Sveavägen 68 i Stockholm, på partihögkvarteret. Tänk om Bengt Westerberg (fp) och Anne Wibble (fp) tillsammans med Ingvar Carlsson (s) och Kjell-Olof Feldt (s) sökt göra en skattereform 1989-90 som inte fick omfatta marginalskatterna, inte mervärdeskattebasen, inte än det ena, än det andra. Det hade ju blivit pannkaka och det dåvarande perversa skattesystemet skulle ha blivit kvar.
Det är det, att sitta i en utredning som kuperats från alla håll redan från början, som Pär Nuder ytterst vill att den nuvarande oppositionen skall acceptera att ingå i. Där har jag en mycket bestämd åsikt: Sådana utredningar skall man inte sitta i. Det är som att sättas i bur, låta dörren låsas och se hur nyckeln slängs i floden nedanför.

Mer läsning

Annons