Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När plågorna blir allt för svåra

/
  • Statens medicisk-etiska råd har föreslagit att dödshjälp ska tillåtas.

Annons

På nyårsdagen i fjol fick 29-åriga Brittany Maynard veta att hennes huvudvärk berodde på en mycket aggressiv hjärntumör, och att hon bara hade ett halvår kvar att leva. Då bestämde hon sig för att flytta till Oregon.

Oregon inhyser både världens kortaste flod och den största samlingen karusellhästar på jorden.

Det är dessutom den enda amerikanska delstaten med en officiell landskapsnöt (hasselnöten).

Men det var inte Oregons många kuriositeter som lockade Brittany Maynard, utan det faktum att hon där hade rätt till dödshjälp. Hon ville helt enkelt inte leva till den dag då outhärdlig smärta var det enda som återstod.

Dödshjälpens vara eller inte vara är omtvistad. Kritikerna pekar på risken för en modern ättestupa för gamla och fattiga som inte vill ligga sina anhöriga till last. Men det stämmer inte med erfarenheten från Oregon.

Där måste man kunna bevisa att man har ett halvår eller mindre kvar att leva, samt ha två vittnen som intygar att man är tillräknelig. Därefter ska man träffa en specialist två gånger med minst ett par veckors mellanrum.

Sedan får man ett piller utskrivet. Man väljer själv när man vill använda det, och om. En tredjedel tar det aldrig. För dem räcker trösten och tryggheten i att veta att de har en nödutgång om plågorna blir för svåra.

Bara en handfull europeiska länder tillåter dödshjälp, men i praktiken existerar den överallt i form av respiratorer som stängs av och döende patienter som får så mycket smärtstillande att dödsförloppet påskyndas.

Statens medicinsk-etiska råd har tidigare föreslagit att dödshjälp ska bli lagligt i Sverige. Enligt en ny opinionsundersökning vore tre fjärdedelar av svenskarna positiva till detta (The Economist, 27/6).

Vi kan inte förhindra vår egen död. Men vi skulle kunna kontrollera när den sker, och hur. Brittany Maynard fick till sist somna in i stillhet, omgiven av dem hon älskade. Det borde fler tillåtas göra.

Mer läsning

Annons