Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturlig utveckling

Annons
I SVT:s Debatt var för någon vecka sedan på besök i Trollhättan för att debattera arbetslösheten. Självklart kom en stor del av debatten att handla om företag som flyttar produktionen till länder där de kan tillverka produkter till lägre priser. Vad många inte inser är att detta är en fullt naturlig utveckling, även om det självklart kan drabba enskilda människor eller specifika orter väldigt hårt på kort sikt.
Från vänsterhåll framfördes krav på att försvåra, och fördyra, för företag att flytta produktionen. Men att tvinga ett företag att behålla produktionen i ett visst land eller på en viss ort får inte önskad effekt. Så länge det finns en internationell marknad där alla företag konkurrerar så måste företagen flytta och producera där det är billigast för att överleva. Istället för fortsatt produktion till exempel här i Sundsvall så skulle ett företag kanske gå i konkurs och helt försvinna från marknaden. Att låta staten subventionera olönsamma företag är heller knappast rätt väg att gå om vi vill kunna delta i den knivskarpa internationella konkurrensen.
En annan aspekt av det hela är den att de allra flesta svenskar faktiskt tjänar på att företagen flyttar ut ur Sverige när det blir för dyrt att tillverka varor här. Varorna blir billigare för alla oss som konsumerar dem. Hur många svenskar är verkligen beredda att betala vad det kostar att behålla produktionen i Sverige? För det skulle förmodligen på sikt kunna innebära en fördubbling av priserna på många varor. Om vi skulle återuppta textilproduktionen i Borås, skulle du då vara beredd att betala vad det kostar för att få kläder tillverkade i Sverige?
En tredje och sista aspekt att belysa är att de låglöneländer som "tar" våra jobb ökar sin levnadsstandard genom inflyttningen av jobb. Se till exempel på Kina där det nu för första gången börjar växa fram en stor medelklass. När dessa får det bättre ställt kommer de att vilja konsumera även de varor och tjänster som vi är bäst på att tillverka. Det gäller då att vi är bra på att tillhandahålla de varor och tjänster som efterfrågas. Vad är vi då bra på att producera?
Om vi bara skulle tillåtas så skulle vi svenskar med säkerhet kunna producera välfärds- och vårdtjänster i högre grad än i dag. Men problemet är att regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänstern inte vill tillåta oss att exploatera de marknader som i framtiden kan trygga en fortsatt hög levnadsstandard.

"får inte önskad effekt."

Mer läsning

Annons