Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Sollefteå är inte som andra kommuner

/
  • Kommunchefen Tomas Alsfjell (till vänster) anser inte att det brott som Majed Safaee (till höger) har erkänt har någon anknytning till Safaees arbetsuppgifter.

Annons

De uppgifter som privatpersonen Majed Safaee spred om privatpersonen Per Wahlberg, vilket ledde till att Safaee erkände sig skyldig till grovt förtal av Wahlberg, hade inget med landstingspolitiken att göra. Det har Majed Safaee varit tydlig med, och detta påstående har backats upp av Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S).

– Det han har gjort har han gjort på sin fritid och som privatperson och det har ingen som helst anknytning till de arbetsuppgifter han har i kommunen, slår också kommunchefen Tomas Alsfjell fast.

Om man läser polisförhöret med privatpersonen Majed Safaee framgår det dock tydligt att anledningen till att Safaee började sprida uppgifter om Wahlberg var för att den sistnämnde hade politiska uppdrag i landstinget. Det var också till Wahlbergs partikamrater som uppgifterna skickades, inte till polisen, trots att Safaee enligt egen utsago valt att intressera sig för Wahlberg eftersom han trodde att denne gjort något olagligt.

Det är så mycket som är rent vedervärdigt i den här historien.

Det är så mycket som inte går ihop.

Och det är så mycket som är oklart, eller kanske snarare fullständigt glasklart, men inte kommunicerat.

Apropå kommunikation: Majed Safaee får behålla sitt jobb som kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun.

Tomas Alsfjell slår nämligen fast att "Majed Safaee har varit en positiv kraft i arbetet med Sollefteå kommuns utveckling" (en helt korrekt analys) och bedömer att "det finns ett fortsatt förtroende för honom hos våra politiker" (ett uppseendeväckande påstående).

Hade en kommunikationsstrateg i en annan offentlig verksamhet kunnat fortsätta verka på samma arbetsplats om hen befunnits skyldig till att grovt ha förtalat en annan människa? Nej, givetvis inte, men Sollefteås politiska ledning är inte som andra politiska ledningar. Det visste vi sedan tidigare.

Och trots att kommunalrådet Elisabet Lassen slår fast att Safaee inte har jobbat med landstingsfrågor på arbetstid (om du säger det så…) inte kommer att jobba med landstingsfrågor framöver (okej…) och ska hålla en lite lägre profil framöver (lycka till!), så får hela förtalshärvan – kryddat med Sollefteå kommuns personalpolitik – givetvis politiska implikationer.

Det är svårt att se hur förhållandet mellan de politiska ledningarna i landstinget och Sollefteå kommun ska kunna bli mycket sämre än vad det är i dag.

Men om det är någon som kan ta det till en ny bottennivå, så är det nog Elisabet Lassen.

Mer läsning

Annons