Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog är det konstigt

Annons
Min bror försöker sluta snusa efter ganska många år som nikotinist. För någon vecka sedan sa han till mig:
Är det inte konstigt att man kan köpa snus och cigaretter i vilken kiosk som helst, men vill man ha tag i nikotintuggummin så måste man gå på apoteket?
Jag hade aldrig tänkt på just det förut, men det är klart, lite konstigt är det nog. Det verkar ju bakvänt på något sätt, och detta i ett land som har en socialminister som vill förbjuda folk att göra än det ena och än det andra. Men att få tag på tuggummin för rök- och snusavvänjning på frivillig väg ska tydligen vara lite småkrångligt.
För 20 kronor kan du enkelt få tag på en dosa snus, och för det dubbla ett paket cigaretter. Men vill du ha tag på en ask tuggummin så blir det till att bege dig till närmsta apotek och slanta upp runt 200 kronor för en stor ask. Men strunta i kostnaden, det går kanske jämnt upp i slutändan, vad vet jag? Men själva idén att det är så påtagligt mycket enklare att fortsätta att röka och snusa än att få tag på nikotintuggummin är lite konstig.
Det är klart att det finns en poäng med ett läkemedelsmonopol, men det borde väl gälla för receptbelagda läkemedel? Jag förstår varför vi inte säljer penicillin på Ica, vi kan ju redan se effekterna av vad överanvändningen av antibiotika i Sverige och runt om i världen leder till: resistenta bakterier och infektioner som inte ens den kraftigaste antibiotikan kan besegra. Men en huvudvärkstablett eller en ask nikotintuggummi borde det väl inte vara omöjligt att få tag på även när apoteket är stängt? Det måste ju finnas en anledning till att vissa läkemedel inte är belagda med recept, nämligen att de är tämligen ofarliga. Vad finns det då för själ till att bara få sälja dem på apoteket. Jag förstår faktiskt inte. Det är ungefär som att bara systembolaget skulle få sälja lättöl eller punschpraliner, det verkar inte riktigt klokt.
Nu finns det ju den lilla detaljen att staten säkert tjänar en massa pengar på att ha monopol på att sälja de här produkterna. Finansminister Nuder gnuggar säkert sina händer av välbehag varje gång han får tillskott i skattkistan från apoteket. Men snälla regeringen, om min bror börjar snusa igen, då är det er jag skyller på.

Mer läsning

Annons