Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlands South Dakota?

Annons
Vid 2004 års val i USA satsade republikanerna enorma summor på sin senatskandidat i South Dakota, John Thune. Varför? Jo, därför att man i South Dakota såg en chans att besegra en relativt svag motkandidat och ändå vinna en stor prestigeseger som kunde ge ringar på vattnet. Motkandidaten var nämligen Tom Daschle, demokraternas minoritetsledare i senaten och därmed en av partiets talesmän. Det gick precis som republikanerna hoppats Thune vann och prestigesegern var i hamn.
Att bara kopiera över det amerikanska taktiktänkandet på den svenska valrörelsen är inte helt lätt med tanke på hur vårt valsystem är utformat. Men om den borgerliga Alliansen ska satsa resurser någonstans i Norrland sett utifrån South Dakota-devisen "svagt motstånd, stor prestigeseger" borde platsen som märks ut på kartan vara given: Sundsvall.
I Örnsköldsvik heter s-kommunalrådet Elvy Söderström. Hon är ledamot i sossarnas verkställande utskott, utåtriktad, mycket populär... Nej, inget svagt kort där inte. I Umeå finns Lennart Holmlund, en före detta betongarbetare som välkomnar riskkapitalister och småföretagare och lägger fram visioner om ett Umeå med 150 000 invånare. Han var också det första socialdemokratiska kommunalrådet som protesterade när Göran Persson började prata om höjda kommunalskatter och Holmlund uppträder ibland som att han skulle uppskatta ett maktskifte på nationell nivå. Nej, i Umeå finns definitivt inte Norrlands Tom Daschle.
Men Sundsvall, då? Vad har vi där? Ni får göra ett litet test och se om ni kan fylla i luckorna om vad som utmärker kommunalrådet. Hon har nämligen:
⢠lagt fram en vision om A.
⢠tagit initiativet till B.
⢠kritiserat regeringen, varit självständig och visat att hon värnar kommuninvånarna före Partiet vid X.
Om ni inte har förtroendeuppdrag inom (s) kommer ni nog också fram till att facit är:
A = att fortsätta klamra sig fast vid makten och förvalta, inte förbättra.
B = inget nämnvärt, förutom kanske ett omdebatterat scenhus.
X = ett tillfälle (men det satt långt inne).
Skulle man be kommunalrådet och hennes medhjälpare fylla i luckorna är risken för ett "Vi i femman"-svar uppenbar: "På visioner och initiativ säger vi 'vet ej' och på självständighet svarar vi 'kan inte'." Att ta över industristaden Sundsvall skulle vara en enorm prestigeseger för de borgerliga. Men Allians för Sundsvall kan inte bara ställa in skorna. Alliansen måste bevisa för väljarna att den har en handlingsplan för och en vision om en bättre kommun. Huvudmotståndaren verkar dock inte så fasligt tuff.

Mer läsning

Annons