Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländska S-politiker måste ta sitt ansvar och se till att vi slipper en ren straffskatt på avstånd

/
  • En grön skatteväxling vore att föredra framför en ren straffskatt på avstånd.

Annons

Alltsedan det blev känt att regeringens utredare skissar på ett landsbygdsfientligt förslag till kilometerskatt för tunga lastbilstransporter, har protesterna varit högljudda. Kilometerskatten – som har döpts om till vägslitageskatt – skulle kunna medföra betydande kostnader för alla de företag som är beroende av tunga transporter på väg och som i dag saknar praktiska möjligheter att välja tåget.

Om vad som väntar är en regelrätt skattechock kommer jobb inom flera näringar att hotas. Inte minst på landsbygden.

Läs även: Skattechocken mot Norrland som S mörkar

Därför finns det all anledning att vara orolig, och det finns också goda skäl att ställa kritiska frågor till de partier som har släppt ut anden ur flaskan. Men som företrädare för Socialdemokraterna har påpekat finns det i dag inget färdigt förslag att ta ställning till.

Ännu återstår den politiska processen och därför bör vägslitageskattekommitténs preliminära förslag inte diskuteras som vore det ett skarpt förslag från regeringen.

Rätt ska vara rätt, men att upplysa om konsekvenserna av kommitténs ambitioner är lika fullt nödvändigt. Förslaget skulle drabba exportföretag, basnäringar och redan pressade mjölkbönder, men skräckscenariot är inte det enda tänkbara scenariot.

Även om motsatsen ibland hävdas vill socialdemokratiska riksdagsledamöter från Norrlandslänen inte alls den egna hembygden ont. Därom vittnar både deras agerande, och faktiskt också delar av den förda regeringspolitiken.

Om en vägslitageskatt ska införas går det givetvis att kompensera drabbade näringar genom att göra en skatteväxling. Därmed kan de kraftigt negativa effekterna dämpas eller helt utebli.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet borde se till att hitta en konstruktion som stillar företagens oro och räddar kvar jobben i Norrland. För annars kommer svekdebatten att bli hård och det kommer inte att finnas någon utredare att gömma sig bakom.

Nu måste norrländska politiker från S och MP ta ansvar, för det räcker inte att bara oppositionspolitiker engagerar sig i frågan. Det är dags att agera redan nu, medan katastrofen ännu kan avvärjas.

Mer läsning

Annons