Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu känner vi igen liberalerna

Över en natt vände debatten i Sverige.

Annons

Svenska folkets goda vilja visade sig sakna gränser i skarpt läge. Förlösande på något sätt, eftersom det senaste halvårets debatt och opinion sneglat på SD:s framgångar och anpassat de politiska förslagen med en hårdare linje. Förespråkarna för en liberal flyktingpolitik har känt sig tillbakaskuffade och desarmerade. Och med fasa anat en liknande utveckling som den i Danmark.

Politiska låsningar i blockpolitiken har också gjort att inrikespolitiken inte gått i takt med vare sig världsläge eller folkvilja. Det har stundom låtit som om vi fortfarande befinner oss i en valrörelse, partierna har anklagats för att inte ta ansvar.

Ledarsidan har vid flera tillfällen efterfrågat politiska förslag och reformer som går i takt med det enorma engagemang som nu visar sig på många ställen i landet.

Så tack och lov för Folkpartiets kovändning!

Partiledaren Jan Björklund överraskar alla genom att på torsdagen meddela att Folkpartiet stödjer regeringens förslag om att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot flyktingar. Han tror inte längre på vissa kommuners hårdnackade motstånd där det i de mest extrema fall hävdas att "de inte kan ta emot en enda flykting".

Vän av ordning ifrågasätter naturligtvis nu kommunernas lagstadgade självbestämmanderätt.

Men när världen brinner, flyktingar vandrar i tusental över nationsgränser, genom taggtrådstängsel och söker skydd undan sina politiska och religiösa ledares bomber – kan inte enskilda kommunalråd tillåtas bedriva bypolitik och sätta upp egna gärdsgårdar.

Vi kan inte heller åka runt i EU som det goda världssamvetet och tala om för medlemsländerna att medlemskapet inte bara innebär rättigheter utan också skyldigheter, utan att sopa framför egen dörr.

Länge har staten försökt att genom morötter förmå Sveriges kommuner att solidariskt dela på bördan. Men det har inte fungerat. Fortfarande bågnar vissa kommuner under bördan medan andra låtsas om att de inte ingår i vare sig Sverige eller EU.

Men självfallet måste Migrationsverket ta hänsyn till bostadssituation, arbetsmarknad, kommunal ekonomi, sjukvård med mera när man gör fördelningen. Lika självfallet måste staten kompensera kommunerna för beslut som fattas av riksdag och regering.

Genom FP:s ändrade linje i den här frågan kommer lagförslaget, som just nu är ute på remiss, att få majoritet i riksdagen. Regeringen är naturligtvis positivt överraskad och hoppas att fler partier följer efter.

Lagen kan börja gälla från första juli nästa år.

Att se partipolitisk enighet kring flyktingfrågan ger ideologiskt stöd till medborgarna. Och ett ökat förtroende för politiken.

Att FP reste sig och nu ser lite längre än till småttigheterna och käbblet är förtroendeingivande. Nu känner jag äntligen igen liberalerna.

Mer läsning

Annons