Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer skattehöjningarna!

/

Annons

Socialdemokraterna har ingen aning om hur man ska fixa den offentliga finansieringen. Det menar den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt (S).

Solbritt Björkstrand, 72 år, fick i veckan ett av de mest brutala besked en människa kan få. När hon kom till Norrlands Universitetssjukhus i Umeå, för den utlovade operationen mot cancern i bukspottskörteln, tvingades hon vända i dörren. ”Det här var mitt sista hopp att få leva några månader, några år till. Nu känner jag att det är helt kört”.

Allas rätt till god vård är välfärdens heligaste mantra. Vetskapen om att vi blir omhändertagna när vi är sjuka brukar motivera Sveriges höga inkomstskatter. Därför urholkar långa väntetider och inställda operationer kontraktet mellan välfärdsstaten och alla som betalar för den.

Den förväntande genomsnittslivslängden för en svensk kvinna är 84 år. Vad är vitsen med vårt skattetryck när sjukvården låter en 72-åring dö i förtid? Först när Solbritt Björkstrands fall uppmärksammats i media kom beskedet om att det plötsligt fanns en ny tid.

Sverige står inte inför en systemkollaps. Men revorna i skyddsnäten blir allt synligare. Glappet mellan statens inkomster och utgifter växer som en konsekvens av stora infrastrukturprojekt, en åldrande befolkning och den höga flyktinginvandringen. Det räcker inte med en sysselsättningsgrad på 82,5 procent för att behålla status-quo: Antingen måste skatterna upp, eller kvalificeringen till välfärden skärpas. Valet behöver göras.

Den högerorienterade tidigare S-politikern Feldts lösning är höjda skatter på privata fastigheter och finansiella tillgångar. Det offentliga åtagande, som cancersjuka Solbritt och många fler tagit för givet, kräver enligt Feldt ökade fastighetsavgifter. Annars kan regeringen inte genomföra sin ”reformagenda” (SvD 3/8).

Kjell-Olof Feldts debattartikel syftar till att kritisera en vacklande regering, men visar också varför Socialdemokraterna aldrig kommer att gå i bräschen för en mer villkorad välfärd.

Det är lättare att gira vänster och skicka fakturan till patienterna i vårdkön.

Mer läsning

Annons