Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu skördas Erdogans draksådd i Turkiet

En gåva från Gud!” som bidrar till att rensa upp militärens ”gängmedlemmar”.
Orden kommer från ­president Recep Tayyip ­Erdogans efter att militärkuppen på fredagskvällen misslyckats.

Annons

Jublande AKP-anhängare vid erövrade stridsvagn vid Bosporen-bron i Istanbul.

Ett valhänt och halvhjärtat kuppförsök, med minst 290 döda, kunde snabbt slås ned av Erdogans AKP-lojala i polis, ­militär och fotfolk.

Utrensningarna i Turkiet tog genast fart enligt maximen missa aldrig en möjlighet. Över 2 700 domare har sparkats för misstänkta band till kuppmakarna. ­Utöver det har arresterings­- order på över 100 domare och åklagare utfärdats. En hastighet i processen som inte bär rättsstatens prägel. Över 3 000 militärer har också gripits, några har lynchats på gatorna. Sammanlagt uppges nu söndagskvällen 6000 personer vara fängslade.

Krav på att Turkiet ska ­införa dödsstraff och att den sekulära staten ska strykas ut ur konstitution­en har hörts från AKP:s ­företrädare. Erdogan själv var inne på dödsstraff i samband med en begravning av anhängare som dödats under kuppförsöket.

"Vi kan inte skjuta på det längre, för att i det här landet måste de som genomför ett kuppförsök betala för det."

Oron för vad som väntar växer hos ­kurderna såväl som den ­liberala demokratins ­anhängare.Kuppen kom efter en vår med rykten om att ­militären skulle agera, men genomförandet lämnar många frågetecken kring kuppkompetensen.

Läs mer: Världen skickar sin regeringschefer till toppmöte, Sverige skickar...Fridolin

Vilka som stått bakom är fortsatt, i skrivande stund, osäkert. Kuppmakarna hade ett uttalande som förde tankarna till den sekulära officerskåren som är trogen Turkiets grundare Kemal Atatürks ideal, medan Erdogan själv var snabbt ute och pekade ut sin islamistiska rival Fetullah Gülen, som lever i exil i USA, som hjärnan bakom kuppen.

Dessutom har nu Erdogan krävt att Gülen ska ute­lämnas från USA, vilket gör att ansträngda relationer mellan USA och Turkiet nu pressas ytterligare.

Gülen hjälpte Erdogan till makten, men där Erdogan kan beskrivas som en hårdför och makthungrig islamist så är Gülen snarare mer en mysfarbror av Alf Svensson-modell. Gülen beskrivs av anhängarna stå för religions­dialog och en västorienterad sunniislam som tilltal­ar högutbildade. Kritikerna säger att rörelsen varit nog så insyltad i att förfölja sekulära kritiker i Turkiet fram till brytningen.

Sprickan mellan Gülen och Erdogan kom 2013 ­efter protesterna mot Erdogan styre i Geziparken. Dessutom drogs Erdogan in i korruptionshärvor som drevs av åklagare lojala med Gülen. Anklagelser som skakade om Erdogan och på allvar hotade hans makt.

Erdogans svar blev utökad repression. En egen troll­armé på Twitter, terroriststämpel på Gülenrörelsen, hårda tag mot pressen och flera utrensningar följde.

För Erdogan, som sedan sitt makttillträde 2003 ­ägnat sig åt att konsolidera sitt styre, är kuppen ”en gåva från Gud”. Efter att steg för steg ägnat sig åt att ge sig på motståndarna inom politiken, pressen, militären, myndigheterna och i Turkiets näringsliv så måste vägen mot en auktoritär islamistisk stat beskrivas som både målmedvet­en och tålmodig.

Efter kuppen kan Erdogan fortsätta rensa ut sina fiender med ökad intensitet. Även om Turkiet blir instabilare och osäkrare så sitter nu Erdogan säkrare än tidigare.

I sociala medier har det beskrivits som att Erdogan både fått en riksdagsbrand (1933), som ledde till avvecklingen av den tyska demokratin, och ett 20 ­juli-attentat (1944), som gjorde att Hitler rensade ut kritikerna ur officerskåren.

Fetullah Gülen var också vänt anklagelserna mot sig tillbaka till Erdogan i en sällsynt intervju: ”Det finns en möjlighet att de här var en iscensatt kupp”.

Oavsett om det var en dåligt planerad kupp av oansvariga officerare eller om det funnits dubbelspel som uppmuntrat kupp­makarna så får nu Turkiet skörda den draksådd som Erdogan ägnat sig åt.

Erdogans supportrar ger sig på journalister i samband med en stödprotest för presidenten och emot kuppmakarna.

Det är dåliga nyheter för hela världen. Med inbördeskriget i Syrien, ett vacklande avtal mellan EU och Turkiet om att hantera flyktingkrisen och spänningarna med Ryssland så är ett osäkert Turkiet nog det ­sista världen behöver nu.

Uppgifter som cirkulerad om elavbrott och en tillfällig nedstängning av Nato-basen i Incirlink, där USA också har taktiska kärnvapen, är oroande. Turkiets Natomedlemskap kan ändå i nu­läget beskrivas som en hajbur, som har en lugnande effekt för hela omgivningen. Men om Pandoras ask öppnas kan konsekvenserna bli förödande.

För den som gärna pekar på att Turkiet snart kommer att bli medlem i EU så är ingenting mer fel. Turkiskt medlemskap i EU är i dag ungefär lika långt borta som att människan ska sätta sin fot på Uranus.

Läs mer: EU-Turkiet, när man har tagit fan i båten får man ro han i land

Turkiet ansökte om medlemskap 1986, sedan dess har ett förhandlingskapitel av 35 slutförts. Redan 2004 konstaterade EU att fullt medlemskap inte behöver bli resultatet när övriga 34 har slutförts. Ett medlemskap måste också godkännas av samtliga medlemsländer. Så nej, Turkiet har ingen chans att bli medlem i EU, och med dödsstraff ännu mindre så.

Ett kuppförsök från ­militär är alltid ett misslyckande för den som tror på den lagstyrda liberala demokratin. Men det ­Erdogan har gjort och gör nu förtjänar minst lika stort fördömande.

De som betalar det högsta priset för vad som sker är minoriteterna, främst kurderna, och de i Turkiet som drömmer om en sekulär demokrati där land byggs med lag.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons