Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny hållning gör att Anna Kinberg Batra tar ett steg närmare makten

/

Annons

Om man ska kora en politisk vinnare under det senaste året är det, trots allt, moderatledaren Anna Kinberg Batra, som i kväll håller sitt Almedalstal. Successivt har hon växt in i rollen som partiledare och statsministerkandidat, vilket avspeglas i förtroendemätningarna som placerar henne en bra bit före statsminister Stefan Löfven (S).

Samtidigt har problemet för M varit att man inte kunnat svara på frågan om hur partiet ska agera i ett politiskt landskap där inget av de traditionella blocken har majoritet. Det har fått M-ledningen, precis som vännerna i de andra allianspartierna, att låta som om man levde i en fantasivärld där det fortfarande är 2006 års valrörelse som utkämpats.

Som tidskriften Fokus (1/7) beskriver, har det inneburit att de interna konflikterna kring decemberöverenskommelsen som präglade partiet under 2015 levt vidare, om än mindre synligt. I grunden handlade dessa om synen på SD. Ena halvan av M har bestämt sagt nej till att stödja sig på SD i riksdagen. Andra halvan har krasst konstaterat att om S kunde regera med stöd av "kommunisterna", så kan M regera med stöd av SD.

Vad som hänt de senaste veckorna är att M-ledningen satt ner foten till förmån för det senare alternativet. Därmed har Kinberg Batra tagit ett rejält kliv närmare statsministerposten.

I en artikel i Dagens Industri (5/7) beskrivs hur M nu övergett idén om att det största blocket ska regera. ”I grunden har vi ett politiskt landskap som gör att Stefan Löfven inte ska kunna fortsätta regera”, konstaterar en av tidningens källor inom M. Det innebär att M tänker försöka avsätta Löfven, även om de rödgröna blir större i nästa val.

Det är inte en dag för tidigt. Ett parti som gör anspråk på att leda landet kan inte blunda för att vi i dag har ett politiskt landskap där SD i praktiken utgör ett tredje block. I detta politiska landskap säger principen om största block inte längre något om möjligheterna att kunna regera. Framtida regeringsbildningar bör därför baseras på principen om att den som har störst möjlighet att få igenom sin politik i riksdagen ska regera, och det är just nu en borgerlig regering som kan bilda majoriteter med S, MP eller SD.

Den nya linjen från M kommer att mötas av hårda ord från vänster. Men Anna Kinberg Batra, och de andra alliansledarna, bör komma ihåg att den ytterst handlar om att S ser makten glida dem ur händerna.

Att M vill avsätta Löfven efter nästa val oavsett vilket block som är störst öppnar förstås för den självklara frågan: Varför inte göra det redan nu? Det enkla svaret är att C och L inte är med på den nya M-linjen.

Mer läsning

Annons