Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya medier inte bara en fråga om format

/

Annons

"Liberal nyhetssajt ska sticka hål på vänsterbubblan", skriver Dagens Opinion (15/7). Det handlar om Bubb.la, en ny webbtidning som har som mål att erbjuda en aktuell överblick av nyhetsutbudet i Sverige och världen. "En av impulserna som fick oss att sätta igång projektet är det faktum att medierna generellt för en vänstervriden nyhetsbevakning. Om majoriteten på en redaktion, som skriver om politiska ämnen, röstar på Miljöpartiet kan den inte ge en tillfredsställande bevakning. Därför har vi bestämt att vi tar nyhetsbevakningen i egna händer", uppger Martin Eriksson, en av grundarna. Initiativet ska enligt uppgift vara inspirerat av den amerikanska konservativa webbtidningen Drudge Report, en av Internets äldre motsvarigheter.

När man läser om alla nya digitala initiativ kan man lätt få för sig att papperstidningen vore helt anakronistisk. Så är dock inte fallet och åtminstone webbtidningen Bubb.la kan mycket väl ses för vad den utger sig för att vara – främst som svar på andra behov än enbart nya medieformat.

Tidningskrisen i Sverige och på andra håll i västvärlden är ett faktum. Tidningar minskar stadigt i upplaga. Redaktioner decimeras, mediekonsumtionsvanorna ändras och digitala plattformar tar över alltmer. Mycket tyder på att olika typer av betalväggar, det vill säga krav på att registrera sig som betalade kund för att läsa på webben, redan håller på att bli en del av lösningen. En utveckling som alltfler mediekonsumenter bevisligen tar till sig, om än i maklig takt. För i och med ökat utbud av nyheter med allt större tillgänglighet men sjunkande kvalitet, kvarstår eller rentav ökar behovet av kvalificerade nyhetskommentarer. Med andra ord; papperstidningarna räckvidd må minska, men i takt med svällande medieutbud blir förmågan att orientera sig i informationsöverflödet allt viktigare.

En diskussion som dock ofta förbises i det sammanhanget är just den om redaktionernas urval och återgivning av själva nyhetsrapporteringen, såväl i tryck som digitalt. En undersökning av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet från år 2012 bekräftade den svenska journalistkårens rödgröna politiska sympatier. Miljöpartiet och Vänsterpartiet kvalade in som journalisternas favoriter med 41 procents respektive 15 procents väljarstöd, enligt forskningsresultatet. Något som indikerar att de allt oftare hörda klagomålen på bristfällig kritisk granskning av inte minst Miljöpartiet knappast är helt tagna ur luften, utan rimligen borde ha konsekvenser för rapporteringen. Något som bekräftades så sent som 4 april i år i en granskning av Sifo.

Ett initiativ som Bubb.la ser inte mycket ut för världen när man går in och tittar på webben, kanske någon invänder. Som fenomen betraktat är det dock talande. Frågan om vänstersympatierna bland journalistkåren tål att lyftas - inte minst under valår.

Annons