Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystartad integration

Annons
Samtliga riksdagspartier, utom s och m, presenterade på måndagen en gemensam motion om att samtliga av dagens asylsökande beviljas amnesti. Det rör sig om cirka 18 000 personer och motionen läggs fram i samband med att regeringens proposition om att lägga ned Utlänningsnämnden debatteras i riksdagen. Gott så! Låt oss börja om på en ny kula när den struktur som administrerar Sveriges asylpolitik nu skall omorganiseras.
Från 1850 till 1930 utvandrade en dryg miljon svenskar till USA för att söka sig en bättre framtid. Stora delar av den nordamerikanska kontinenten var fortfarande obebyggd, och immigranter välkomnades med öppna armar. Man kan se en viss likhet mellan dåtidens amerikanska situation dagens svenska. Vi är ett stort land till ytan, men befolkas av endast nio miljoner människor. Med en besvärlig demografisk situation, där en allt större del av befolkningen blir allt äldre, kommer det på sikt att finnas ett stort behov av arbetskraftsinvandring. Men istället för öppna armar är det tvärnit som gäller för många asylsökanden i Sverige. Nu finns en chans att göra en skillnad för många människor. En anständig och human- flyktingpolitik skulle gynna de asylsökande. De har flytt från fattigdom och länder med politisk ofrihet, för att söka lycka och välstånd i ett nytt land. Samtidigt kan vi säkra ett framtida behov av arbetskraft för att kunna upprätthålla välståndet.
Ett ja till amnesti är bra men det räcker inte. Dagens misslyckade integrationspolitik kan inte tillåtas fortsätta oavsett vilket stöd fempartimotionen får. Svensk tillväxt måste åtminstone få styrfart om alla nya jobb skall skapas jobb som behövs med, eller utan en flyktingamnesti.
Den borgerliga alliansens fyrpunktsprogram som presenterats på DN Debatt är ett steg i rätt riktning. En rad goda förslag finns för att få nyanlända invandrare i jobb istället för att passivt placera dem på flyktingförläggningar finns i programmet. Och alliansens politik för ett bättre företagsklimat och förslag som gör det lättare att starta nya företag är nödvändiga.
Detta skulle kunna bli den nystart som integrationspolitiken så väl behöver. Det är därför tråkigt att moderaterna troligtvis kommer att göra upp regeringen och stoppa det amnestiförslag som nu ligger. Sverige förtjänar bättre.

\"Sverige förtjänar bättre

Mer läsning

Annons