Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oanständig behandling av EU-migranterna

/
  • Sundsvalls kommun beter sig oanständigt i hanteringen av de EU-migranter som är här och tigger.

Det spelar ingen roll vad vi kallar dem. Tiggare, romer, EU-migranter eller rumäner. De är människor som sökt sig till Sverige och Sundsvall för att skrapa ihop pengar för sin och sina familjers överlevnad. De är människor som haft oturen att födas i ett land där de spottas och sparkas på, misshandlas av polis och inte får något stöd av myndigheterna. De är människor vars statliga myndigheter trots att EU avsatt enorma summor pengar för att de ska lösa den dåliga situationen för landets romer ingenting gör. Människor som fryser, svettas, älskar och drömmer drömmar om ett bättre liv. Precis som du.

Annons

Dessa människor är EU-medborgare och omfattas av den fria rörligheten. De har samma rätt att vara här som vi Sundsvallsbor har att resa till Rumänien.

När de är här omfattas de även av våra lagar och regler. Men dessa människor ramlar ändå mellan stolarna. Ingen vill ta ansvar för dem. Sundsvalls kommun visar ingen större vilja att vare sig ge akut stöd eller försöka hitta långsiktiga lösningar. Av olika orsaker är just dessa romer från Rumänien mer skyddslösa än så kallade papperslösa, eftersom EU-reglerna ser ut så att exempelvis akutsjukvård ska bekostas av hemlandet. Men dessa människor är inte försäkrade i sina hemländer och om de söker vård här får de sedan en sjukhusräkning av myndigheterna i Rumänien, en räkning som de knappast har möjlighet att betala.

De bor i tält och husvagnar, de sitter i kyla, snö, regn och sol och sträcker ut sina händer för att förbipasserande ska avvara några kronor så att de möjligen får ihop så pass mycket pengar att de kan skicka hem en slant till barnen. Barnen som inte kan gå till skolan för att de inte har några skor. Barnen som inte får vård i Rumänien för att de inte kan betala för sig. Barnen som de älskar och längtar efter men ändå lämnar hos släktingar för att det är deras sista utväg att om möjligt ge sina barn ett bättre liv än det de själva har.

Här om dagen var det en av dessa människor som drabbades av en stor sorg. Hens mamma dog hemma i Rumänien. Man behöver inte ha någon extrem förmåga att fantisera för att förstå hur fruktansvärt det måste vara att få ett sådant besked när man befinner sig i ett land långt borta. Att då inte ens ha ekonomisk möjlighet att ta sig hem låter oöverstigligt.

Den unga människa som häromdagen förlorade sin mamma bad socialtjänsten om en biljett hem. Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att stå för det. Även om situationen är sådan att kommunen bedömer att en människa inte har rätt till någonting annat i det svenska välfärdssystemet så är biljett hem ett minimum. Socialtjänsten sade nej, erbjöd personen en tågbiljett till Stockholm, och hänvisade till den rumänska ambassaden. Detta trots att Sveriges kommuner och landsting i ett dokument där de reder ut de juridiska spörsmål som kommuner ofta har i hanteringen av EU-migranter, skriver tydligt att den rumänska ambassaden inte brukar stå för några hemresor. Socialtjänsten i Sundsvalls kommun tänkte alltså skicka en ung person som nyss förlorat sin mamma till Stockholm och en ambassad som inte kommer att hjälpa honom.

Sundsvalls kommun bryter inte bara mot lagen, utan också mot all rimlig anständighet.

Samma dag står kommunens samordnare för frågor som rör EU-migranterna, samma person som uppmanade dem att flytta på sina husvagnar inför kungens besök, i kommunstyrelsen och informerar. Hon påstår där att dessa romer har det bra i sina husvagnar, att "kan de ta sig till Sverige så kan de ta sig till Fläsian" och förnekar därmed all vetskap som hon har om varför de flesta föredrar husvagnslägret i hamnen framför härbärget i Fläsian.

Jag begär inte att Sundsvalls kommun ska lösa alla problem som dessa utsatta människor har. Jag begär inte att kommunen ska trolla. Men jag begär svar på frågan om varför inte socialtjänsten följer lagen och de rekommendationer som finns, jag vill ha svar på varför man hotar att ta de barn som kommer till lägret (medan det i andra kommuner går utmärkt att ha barn i husvagn, och de till och med erbjuds skolundervisning), och jag vill ha svar på varför man inte lyssnar på de människor som dagligen sliter ideellt med att hjälpa dessa de mest utsatta i vårt samhälle.

Jag begär en anständig behandling av våra gäster från Rumänien.

Läs även:

Skäms, Sundsvall, skäms!

Vad är bäst för ett barn?

Mer läsning

Annons