Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Också havet behöver skydd

Annons

Kustbevakningen Vilken värme, vilken sommar vi haft och fortfarande har kvar. Skogsbranden i Västmanland blev en svår avigsida av detta. De som flyr från hus och hem får lämna allt vet inte vad dom kommer tillbaks till, när allt är över. Många som förlorat allt har ingenstans att ta vägen. Svårt att sätta sig in hur det är för dessa människor.

Rök­lukten kändes hos oss i länet och ända upp till Norrbotten enligt rapporter därifrån. På så sätt är landet litet när röken kan färdas över 100 mil på kort tid.

Nu önskar man för deras skull att rejält med regn fortsätter hjälpa dessa duktiga brandmän, hemvärnet, alla frivilliga som jobbat många timmar, många dygn med att få stopp på elden.

För oss andra som inte direkt berörs av katastrofen så funderar man över hur länge värmen ska fortsätta för det känns inte riktigt normalt.

Under sommaren hade jag förmånen att träffa den tillträdande generaldirektören för Kustbevakningen ute på Ulvön. Hon åker runt i landet för att sätta sig in i verksamheten och ta del av den oro som finns när personalen är varslad.

Det var ett givande möte där jag fick möjlighet att framföra min syn på vad varslen kommer att innebära, inte minst för kommunerna där stationer eventuellt kommer att läggas ner.

Läggs stationerna ner (i vårt län gäller det stationen i Övik) vilket blir följden om varslen träder i kraft är det andra aktörer som måste ta vid, eftersom insatserna ändå måste göras om olyckan är framme.

Dom resurserna finns inte idag, vilket innebär att ”någon” annan måste bygga upp ny verksamhet. Det känns som dålig hantering av skattepengar. Det är inga stora pengar det handlar om för KBV, men det får stora konsekvenser om verksamhet plockas bort.

Vi Socialdemokrater går till val på fler jobb, en bättre skola och en tryggare välfärd. Vi behöver ett bättre Sverige. För alla.

Vi behöver en ny jobbpolitik, ingen ung ska behöva gå utan jobb, för oss är utbildning viktigare än att behöva gå arbetslös. Vi behöver en bättre skola för alla, med mindre klasser och mer kunskap, där lärare ska vara lärare och klyftorna i skolan ska minska. Vi behöver välfärd utan vinstjakt med mer personal och mindre pappersarbete och vi vill ta bort pensionärsskatten. Du bestämmer 14 september.

Mer läsning

Annons