Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskrivning ökar krigsrisk

Annons

Det har gått 70 år sen de nazistiska mördarna vid koncentrationslägret Auschwitz tvingades fly när den sovjetiska Röda Armén befriade lägret. En märklig motivering förs från polskt håll fram som orsak till att Rysslands Vladimir Putin inte bjudits in till jubileet. I misstron mot Ryssland skrivs historien om, mer om det nedan. Det ökar bara problemen. De kan utlösa mer våld. Exkluderande nationalism är ett farligt gift. Minns Jugoslavien!

I dag känner sig både muslimer och judar hotade i Sverige. Det är illa men kunde vara ännu värre. Hur skulle det vara om skåningar skulle rädas uppsvenskar? Så var det en gång. Tänk om vi skulle rädas jämtarna? Det går nog bra innan de första skotten fallit. Men då är det för sent. Då är alla serber farliga och alla kroater, allt beroende på vilken sida man utgår från. Och än värre: då är den egna sidan farlig för den som inte köper bilden av fienden. Den som inte är med oss är emot oss.

I Ukraina har det gått på tok för långt. Att drömma om att hålla samman landet är att plädera för fortsatt krig. Du kan tala hur mycket som helst om vems fel allt är, och om Rysslands inblandning. Det förändrar inte grunden. Här finns ukrainare och ryska ukrainare som inte längre litar på varandra. Här förekommer övergrepp från båda sidor där civilbefolkningen drabbas.

I Sverige är de flesta eniga: felet är Rysslands. Man glömmer gärna den roll som den ukrainska nationalismen spelat. Den som gjorde att de första beslut som togs efter att den folkvalde Janukovitj störtats riktades mot det ryska språket. Men den som likt ukrainska nationalister skriver om historien så att man nedvärderar värdet av Röda arméns insatser leker med elden. Det gäller även amerikanska journalister som Timothy Snyder. Han påstår på allvar att Ryssland kom relativt lindrigt undan andra världskriget eftersom bara fem procent av kriget fördes på det som i dag är ryskt territorium.

Sanningen är att minst 20 miljoner människor i Sovjetunionen dog under det kriget. Utan deras insats hade också vi tvingats leva under nazisternas järnhäl. Att Östeuropa strax därpå hamnade under Sovjet förändrar inte detta. När Ukrainas president Petro Porosjenko kallar världskrigets fascistiska och antisemitiska ukrainska nationalister för patrioter, bränner han broar mellan människor i sitt eget land.

Till sist åter till Auschwitz: Den polske utrikesministern vill nedvärdera den ryska insatsen vid befrielsen av lägret, genom att kalla befriarna ukrainare. Sanningen är en annan. Den del av den multietniska Röda armén som befriat Ukraina från nazisterna, första ukrainska fronten, befriade också Auschwitz. Den som söker fredliga lösningar bör undvika historierevisionism.

Mer läsning

Annons