Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt att tydliga besked inte lämnas om asylbåten

/

Annons

Sverige, och inte minst Härnösands kommun, har tagit ett stort ansvar i den så kallade flyktingkrisen. I och med regeringens inbromsning av migrationen förändras dock spelplanen. Än består propparna i mottagningssystemet, men den situation som uppstod i höstas kommer kanske aldrig att uppstå igen.

Det var i februari som det blev känt att det fanns planer om att ett kryssningsfartyg skulle förtöja i Härnösand och fungera som asylboende för 1 700 personer. Kommunen motsatte sig planerna, eftersom man ansåg att Härnösand inte skulle mäkta med ett bra mottagande.

När fartyget Ocean Gala nu ligger i Utansjö har frågan kommit i ett skarpt men också ovisst läge.

Kommunen pekar på att hamnen inte har rätt klassning. Landshövding Gunnar Holmgren påpekar att det skulle krävas byggnadslov och även ett godkännande från Transportstyrelsen för att få förlägga Ocean Gala i hamnen. Företaget bakom Ocean Gala har dock förmedlat bilden att allt är i sin ordning, samtidigt som hamnens ägare "inte vill bli störd" av media.

Osäkerheten kring asylbåtens framtid är olycklig – för alla inblandade parter. I denna historia finns det ett företag, som nu ställs inför risken att ha kastat renoveringspengar i sjön om affären skulle gå i stöpet.

Det finns en kommun och ett lokalsamhälle, som oroas över konsekvenserna av en etablering. Det finns asylsökande, som riskerar att packas ihop som sillar. Det finns dessutom en myndighet, som riskerar att behöva betala för oanvända platser.

Det går att ha många kritiska synpunkter det arroganta beteende som affärsintressena runt Ocean Gala uppvisar. Migrationsverket borde inte lägga sig platt för sådana aktörer. Om alla tillstånd inte finns på plats och företaget inte lever upp till villkoren i avtalet, borde hyresarrangemanget avbrytas fortast möjligt.

Framför allt måste kommunikationen mellan stat, kommun och privata entreprenörer bli mycket bättre. Annars blir alla lidande.

Mer läsning

Annons