Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt inflytande

Annons
Miljöpartiet håller i dagarna sin kongress i Gävle. Och det verkar pyra i de gröna leden. Många av kongressen delegater är missnöjda med partiets samarbete med regeringen. Lite konstigt kan tyckas med tanke på att miljöpartiet har fått gehör för betydligt fler av sina förslag än vad partiets procentuella storlek borde berättiga. Delegaterna borde ju snarast jubla över Peter Erikssons och Maria Wetterstrands stora påverkan på den förda regeringspolitiken. Utan miljöpartiet hade vi sluppit det vansinniga friåret. Utan miljöpartiet hade vi norrlänningar kanske kunnat hoppas på en sänkning av bensinskatten som slår extra hårt mot människor i bosatta i mer glesbygdda områden utan vare sig tunnelbanor eller pendeltåg. Men nu sitter de där och lyckas i fråga efter fråga pungslå den alltmer orkeslösa regeringen.
Men något jubel är det alltså inte. Flera unga miljöpartister ställer, enligt Svenska Dagblade, upp och kandiderar emot både Eriksson och Wetterstrand som språkrör för partiet. Men vi utgår ifrån att det inte är någon risk, eller chans beroende på hur man ser det, att dessa motkandidater kommer att lyckas överta makten. Partisekreteraren Håkan Wåhlstedt får också mycket kritik och anses av många stå för nära socialdemokratin.
Miljöpartiet har nu också som uttalad målsättning att bli bäst på jämställdhet. Vilket i och för sig är logiskt, alla partier vill väl ha den bästa politiken på alla områden. Nog för att vi tycker att konkurrens är någonting eftersträvansvärt, och i sig något gott, så kan vi inte låta bli att undra om det inte börjar bli lite väl trångt i det utrymme som är avdelat för vänsterfeminism? Gudrun Schymans feministiska initiativ, Marita Ulvskogs och socialdemokraternas feministas och så nu miljöpartiet då. Nu blev det dock inte så som många miljöpartistiska feminister önskade. Det inrättades inte något kvinnoförbund, med rösterna 101 mot 31 röstades förslaget ned. Det är bra, och fler partier borde följa efter. Feminism och jämställdhet är nämligen frågor som förtjänar att debatteras i "moderpartierna" och inte skyfflas över som någon obetydlig fråga som kvinnoförbunden får driva efter bästa förmåga.

"det verkar pyra i de gröna leden

Mer läsning

Annons