Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överutnyttjade resurser

/
  • Biltullar minskar trafiken på våra vägar. Kan samma modell användas för att minska köerna i vården?

Annons
I Stockholm har det varit ett himla liv om biltullar. Tullarna tycks nu bli av och i samband med nästa riksdagsval får stockholmarna folkomrösta om dess fortsatta öde. Jo, jag vet att det kan tyckas ointressant att diskutera något som inte berör oss västernorrlänningar särskilt, men biltullarna väcker en del principiellt intressanta frågor. Är det till exempel rimligt att de personer som utnyttjar en offentlig resurs också betalar för den? Det finns ju en väletablerad nationalekonomiskt teori som säger att gratis offentlig service kommer att överutnyttjas. Är det gratis att köra bil inne i Stockholm kommer fler att göra det än om det kostar pengar. Det är lätt att förstå.

Antingen så finansierar vi vägarna gemensamt genom skatter som i dag eller så tar vi betalt för utnyttjandet av alla vägar. Vad sägs om att införa en avgift på säg 50 kronor för att ta bilen mellan Sundsvall och Birsta? Är du inte beredd att betala finns det ju alltid bussar. Det är ju i princip inte mycket konstigare än att det kostar en slant att åka över Öresundsbron. Ett annat alternativ är att vi har vissa gemensamt finansierade vägar, och andra vägar som kostar pengar att utnyttja. För den som är beredda ta ett antal småvägar för att komma från Sundsvall till Härnösand är det gratis medan det kostar en hundring att ta den stora vägen. Är man beredd att trängas och låta det ta lite längre tid så är det gratis, vill man komma fram fort och utan trängsel så kostar det en slant. Det skulle ju också funka. Men det bygger ju på att det finns alternativa vägar att ta sig fram på. Om vi accepterar det första exemplet (Sundsvall-Birsta), så borde vi kunna ta bort de skatter där pengar tas för underhåll av vägar och liknande, detta då avgifterna som tas ut givetvis måste täcka de kostnader som finns. Väljer vi det andra fallet (Härnösand-Sundsvall) borde vi, om inte ta bort skatterna, i vart fall kunna sänka dem. Det blir ju färre vägsträckor, och mindre slitage, att ta hand om för oss gemensamt.

Låt oss nu leka med den halsbrytande tanken att vi överför det två ovanstående exemplen till den offentliga sektorn varför inte vården? Det första alternativet sorterar väl de flesta av oss bort ganska snabbt. Det skulle kännas otryggt att ha ett system där vi får stå för alla kostnader helt själv om vi blir sjuka. Men det andra fallet då? Vi har en offentlig vård som vi alla gemensamt finansierar. Alla känner väl till de långa köerna. Varför finns inte ett alternativ att för en extra summa få sjukvård snabbt och utan trängsel. De som väljer att betala själva gör ju både sig själva och de som står i den gemensamma kön en tjänst. Vari ligger det påstått osolidariska i detta?

Mer läsning

Annons