Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På säker mark

Annons
Stödet för det borgerliga blocket är fortsatt starkt, i alla fall om man ska tro den senaste väljarbarometern från Skop. I den går alla de borgerliga partierna framåt, med undantag för folkpartiet som backar 1,4 procentenheter till 11,6 procent. Siffrorna borde kanske få Lars Leijonborg och hans vapendragare Jan Björklund att inse att de krävs lite mer finkänslighet när det gäller att kommunicera partiets budskap; den anammade \"tuffare tag\"-attityden verkar inte falla alla på läppen.
En stor vinnare är moderaterna, eller rättare sagt partiledaren Fredrik Reinfeldt. Den nyblivne 40-åringens val att styra moderaterna mer mot mitten verkar vara ett lyckat sådant och den interna kritik som börjat bubbla upp lär inte växa till sig så länge som partiet fortsätter att göra bra ifrån sig i opinionsundersökningarna. Självklart finns det utrymme för ideologisk diskussion inom partiet, men Reinfeldts ställning blir bara starkare och starkare så länge som varje ny undersökning visar att (m) ligger väl förankrat över 25-procentsstrecket.
Moderaterna är dock inte den största vinnaren enligt Skops väljarbarometer - det är Alliansen i sig som är det. Centerns 7,5 procent och kristdemokraternas 6,9 lovar gott, trots att det är mer än ett år kvar till valdagen. Det har funnits en oro inom moderaterna och folkpartiet att förhoppningarna om ett maktskifte skulle komma på skam med ett centerparti strax över fyraprocentsspärren och kristdemokraterna just under den. För tillfället verkar dock både (c) och (kd) vara på säker mark, något som kan bädda för en borgerlig valframgång 2006. Reinfeldt och Leijonborg behöver Olofsson och Hägglund för att kunna bryta den socialdemokratiska maktdominansen.
Medan stödet för miljöpartiet är oförändrat fortsätter socialdemokraterna och vänsterpartiet att backa i Skops väljarbarometer; (s) med 0,8 procentenheter till 33,2 och vänsterpartiet med 1,1 till 5,8. Räkna med att Göran Persson, som nu återvänder till regeringskansliet efter sin sommarsemester, kommer att arbeta hårt för att synas i rampljuset den närmaste tiden. Perssons \"toppade lag\" har inte gjort någon människa glad och arbetslöshetssiffrorna, skandalen med Centrum mot rasism och avslöjandet av den fifflande regeringstjänstemannen har obarmhärtigt visat på bristerna hos regeringen. Statsministern lär använda alla trick han kan för att sopa problemen under mattan. Det borgerliga blockets framgångar tvingar honom till det.

\"Perssons \"toppade lag\" har inte gjort någon människa glad

Mer läsning

Annons