Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pär i underlandet

Annons
Finansminister Pär Nuders balansakt när höstbudgeten presenterades för riksdagen och svenska folket imponerar. Kanske mest för att den retoriska föreställningen gick av stapeln på slak lina. Sammanfattningsvis var finansministerns budskap som följer:
Det är slut på den ekonomiska krisen
Det går bra för Sverige
Det behövs inga besparingar.
Löntagarna får sänkt skatt.
Vi har råd med satsningar.
Vi har kan satsa både på privata företag och på den offentliga sektorn, på skolan, i kommuner och landsting.
Allt gott således. Samtliga svenskar, närmast utan undantag, kommer nu få förstärkt ekonomi i denna vision. Vi skall äntligen slippa arbetslöshetens tunga ok, få höjda barnbidrag, bryta sjukdomsmönster, få mer tillbaka på skatten samt undgå förtidspension. Det skall satsas på de långtidssjuka, arbetshandikappade, arbetslösa, barnfamiljerna och pensionärerna, etcetera. I resten av västvärlden kommer man fortsatt beundrande blicka mot Sverige, det land där allt tycks vara möjligt. I Pär Nuders eget underland kan vi äta kakan och ha ändå ha den kvar, detta tack vara en ekonomisk politik som blommar utan motstycke.
Någon frågar sig kanske varför allt detta inte gjorts förut? Förklaringen är att vi rör oss i de politiska fablernas värld. Visst, regeringens och samarbetspartiernas åtgärder skall inte dömas ut med automatik. Många medborgare kommer att få en inkomstförstärkning. Arbetslöshetsmålet kan nås till 2007 (det förenklas av SCB ändrat definitionen av begreppet) och en del viktiga satsningar på att minska sjukfrånvaron skall ske. Det blir fler studieplatser (bland annat på Mittuniversitetet). Haken är dock hur Pär Nuder skall få plus och minus att gå ihop. Svaret här är att han inte att lyckas. Den utlovade välfärden köps på avbetalning.
Redan innan dagens budget presenterades prognostiserade det oberoende Konjunkturinstitutet att den svenska statsskulden, mellan 2002 och 2008, kommer att ha ökat från 1160 miljarder kronor till än mer svindlande 1371 miljarder. Detta torde efter dagens budgetpresentation vara en uppskattning i underkant. Det som vid en hastig anblick kan se ut som manna från himmelen, kommer att måsta betalas tillbaka med ränta.
Det allra allvarligaste är att Sverige kan var på väg att glida in i lågkonjunkturen. Då om inte förr kommer stora satsningar behövas för att elda på den inhemska ekonomin. Det är därför ytterst oroande att den politiska majoriteten redan nu gör stora inteckningar i budgeten och därmed kraftigt minskar de framtida möjligheterna att driva en aktiv finanspolitik.

\"Välfärden köps på avbetalning

Mer läsning

Annons