Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Moderaterna följer de långa linjerna i Europapolitiken

Annons
Ulf Kristersson (M) har lagt färdriktningen stadigt när det gäller Europapolitiken. Foto: TT (bilden är ett montage av två bilder).

”Sett till senaste besluten från Donald Trump så kan man ju tänka att med sådana vänner så behövs inga fiender. Men uppriktigt, EU borde vara tacksamt. Tack vare honom har vi blivit av med våra illusioner. Vi inser att om du behöver en hjälpande hand, så kommer du att hitta den vid slutet av din arm.”

Det är Europeiska Rådets ordförande Donald Tusk som tvittrar det här i onsdags eftermiddag. Kort efter sätter Carl Bildt det i dess rätta kontext: ”Den här tweeten av Rådets ordförande hör hemma i historieböckerna. Det hade varit helt otänkbart fram till nyligen. Men den har nu blivit nödvändig.”

Den strategiska insikten att EU inte längre i alla lägen kan räkna med ett värderingsbaserat partnerskap med USA har sjunkit in. Det kommer att få politiska konsekvenser kring hur Europasamarbetet utvecklas efter Brexit, även om relationerna med USA kommer att vara strategiskt viktiga under överskådlig framtid. Men tilliten har fått sig en törn efter att Trump ensidigt rev upp Iranavtalet och hotar med sanktioner mot europeiska företag som handlar med Iran samtidigt som EU står fast vid avtalet.

Med det historiska uttalandet från Tusk som fond så kunde inte Ulf Kristersson (M) vara mer vältajmad ens om han hade försökt. I Europahuset i Stockholm avslutade Kristersson pressfrågorna efter ett visionärt linjetal som bottnade i partiets rötter ungefär samtidigt som Tusk tryckte sänd på sin tweet.

Rådets ordförande Donald Tusk. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Det hör inte till vanligheterna att svenska partiledare håller linjetal i Europapolitiken. Och om det sker så brukar det än mer sällan innehålla visioner och konkret politik. Kristersson pekade på de långa linjerna, från företrädaren Gunnar Heckschers kampanjslogan i kommunalvalet 1962 "Ja till Europa" och vidare in i morgondagens Europa. Argumenten då som nu är de samma. För fred och trygghet. Byggda på värderingar.

Enskilda länder är svaga, enskilda små länder än svagare.

Tryggheten handlar också om ekonomi, tre fjärdedelar av svensk export och fyra femtedelar av importen sker inom EU. Kristersson pekade ut områden som EU behöver fördjupa, saker som vi inte kan lösa själva som litet land. Först och främst den gemensamma säkerheten:

”Rysslands aggressioner mot Ukraina, och Kinas växande ambitioner. USA:s rörelse bort från multilateralism – allt pekar entydigt mot detta. Enskilda länder är svaga, enskilda små länder än svagare.”

Andra frågor som Kristersson vill se mer av EU är miljö/klimat, frihandel, forskning/utveckling, gränsöverskridande rättssamarbete samt gränskontroll och migration.

Talet var också en markering om vad som är moderat politik. Under hårt nättryck från populisthögern har det i delar av Moderaterna smugit sig in tankar om isolationism och att Sverige borde lämna EU. Kristerssons tal var ett välbehövligt klargörande om EU:s vikt för Sverige och en tydlig signal om partiets obrutna färdriktning. Dessutom försvarades EU:s värderingar, mot det som sker i Ungern, Polen och Rumänien.

Det är ett tydligt statsmannabygge

En annan sak som är slående under talet i Europahuset är hur mycket Kristersson och hans stab arbetat med att partiledaren personligen ska förstå och göra komplicerade frågor som försvar, säkerhet, Europasamarbetet och internationella relationer till sina. Politikområden som är nya för Kristerssons politiska gärning.

Det är ett tydligt statsmannabygge och innebär att Stefan Löfven (S) får en formidabel utmanare i höstens val. Tydliga statsmän som är trygga i västerländska demokratiska värderingar kan vi inte få för mycket av i vår tid.

I slutet av armen hittar vi den hand som kan hjälpa oss. Här har Sverige en roll att spela i EU som en konstruktiv hand som bidrar till en bättre värld.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver försvar- och säkerhetspolitik för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska ledarsidor.

Mer läsning

Annons