Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Nu måste fler lockas att bli deltidsbrandmän

Annons

Sommarens bränder och torka har fått politiker av alla färger att vakna till och kräva åtgärder. Denna uppryckning är i grunden välkommen, även om en smått patetisk pajkastning också pågår parallellt med de mer konstruktiva samtalen.

Nästa gång det blir en extremsommar kommer det förhoppningsvis att vara bättre ställt med beredskapen. Men det är viktigt att komma ihåg att utmaningarna inte enbart handlar om resurser, utrustning och tillgången på fordon.

Kommunerna måste klara av rekryteringen till deltidsbrandkårerna, och där har det kärvat under lång tid. Deltidsbrandmännen har strejkat, kampanjat och inte minst varnat för de följder som rekryteringsproblemen kan få.

Trots att alla är på det klara med att samhället och inte minst landsbygden är beroende av deltidsbrandkårerna, har många kommuner haft svårt att locka människor att ta på sig detta viktiga uppdrag. Men kanske kommer det snart politiska förslag som kan göra skillnad och leda till ett efterlängtat genombrott

I juni fick justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) räddningstjänstutredningens betänkande, ”En effektivare kommunal räddningstjänst”, på sitt bord. Utredningen belyser en komplex problematik, och den tar också det helhetsgrepp som av allt att döma kommer att krävas för att lösa upp knuten.

Ett av flera krux handlar om att få heltidsarbetsgivare, som i dag måste ge sin tillåtelse, att bli mer positivt inställda. Någon direkt ersättning till arbetsgivare som går med på att låta anställda bli deltidsbrandmän föreslås inte. Men kommunerna bör erbjuda sig att ta kostnaderna om den anställde skulle skada sig, anser utredaren.

En annan ambition är att minska de nackdelar som extraknäcket kan få för den enskilde. Det bör införas ett undantag för deltidsbrandmän vid beräkningen av arbetslöshetsersättning, eftersom arbetet som deltidsbrandman i dag kan minska ersättningen på ett oproportionerligt vis. Det förslaget borde regeringen hörsamma, för trygghetssystemen ska givetvis inte straffa den som ställer upp för sin bygd.

En av de centrala slutsatserna i utredningen är att kommunerna måste föregå med gott exempel och ta ett större ansvar för personalförsörjningen. Ansvaret måste bäras av kommunen som helhet, och inte bara av brandorganisationen. Det handlar bland annat om att tänka på deltidsbrandkårerna även när kommunen rekryterar till andra personalkategorier. Framsynta kommuner som Nordmaling, som gör just detta, får en bekräftelse på att de har tänkt rätt.

Utredningen är nu ute på remiss, men statsminister Stefan Löfven (S) har redan flaggat för att det ska bli politisk verkstad. Den inställningen bådar gott, för det som nu behövs är inte billiga spydigheter, utan ett ansvarsfullt grepp om en problematik som berör oss alla.

Med en ordentlig utredning som utgångspunkt borde det gå att komma vidare. Lös nu detta en gång för alla, för utan deltidsbrandmännen kan det sluta hur illa som helst.

Mer läsning

Annons