Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: På grund av PK-vänstern blir det ingen Lenins barnhörna på årets bokmässa

Annons

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg har efter mycket om och men beslutat att porta den högerextrema tidningen Nya Tider, som har kopplingar till Svenska motståndsrörelsen, från årets mässa. Beslutet har åtföljts av en viktig och intressant diskussion om yttrandefrihetens ställning i dagens Sverige.

I uppståndelsen kring Nya Tider har också en annan bokmässerelaterad företeelse, nämligen Lenins barnhörna, uppmärksammats. Och det med all rätt.

Lenin må vara död men som symbol för kommunismen väcker han fortfarande starka känslor.

Barnhörnan i fråga kunde besökas på 2011 års bokmässa, i Hotell Gästis och Hotell Havannas gemensamma monter. Hotelldirektören Lasse Diding, som äger hotellen i fråga och som är känd för sitt Leninbad i Varberg, hade valt att vika en speciell del av montern åt Lenin och barns läsning.

Det bjöds på Leningodis och blåstes upp Leninballonger. Den som så önskade kunde få en Leninstämpel på handen och i bakgrunden fanns ett känt fotografi föreställande Lenin och ett barn. Lässugna barn kunde även slå sig ned i mjuka fåtöljer för en lässtund. Alla som ville kunde dessutom få med sig en gratis barnbok hem.

Lenins barnhörna kom tillbaka även 2012 och 2013, men de två följande åren blev det ingen medverkan på bokmässan. I år blir det emellertid comeback för Hotell Gästis/Hotell Havanna.

När jag får tag i Lasse Diding har han precis sorterat klart veckans bokskörd. Uppskattningsvis fem kubikmeter böcker har donerats till verksamheten. Varje vecka lämnar människor in böcker därför att de vet att Diding tar emot dem och att han sprider läsmöjligheterna vidare. Från Didings hotell får kunderna ta så många böcker de vill.

I hotellrörelsen har han haft politiska partier av olika färg som kunder, men tilltaget med Lenins barnhörna väckte anstöt. "En del var upprörda fast de fick både godis, ballonger och en Lenin-mask", minns Diding.

Lasse Diding, svensk entreprenör och ägare av hotell Gästis i Varberg.

Det tycks dock ha rört sig om en ganska begränsad och till synes helt hanterbar kritikstorm. Detta trots att Lenin faktiskt var en synnerligen blodbesudlad diktator och trots det absurda i Leninvurm med barn som målgrupp.

Under alla de år som Lenins barnhörna existerade var det bara ungefär ett tjugotal besökare som kom fram och skällde. Det berättar hotellentreprenören, som trots sin fäbless för vissa av kommunismens mer hårdföra portalgestalter beskriver sig som – och tycks vara – en varm anhängare av yttrandefriheten.

På sin offentliga Facebook-sida har Lasse Diding kritiserat bokmässans behandling av Nya Tider. Beslutet att kasta ut tidningen ser han som principiellt felaktigt. Mannen bakom Lenins barnhörna vill inte förneka andra den rätt som han själv har åtnjutit.

Frågan som många säkert undrar över kvarstår dock. Hur blir det med Lenins barnhörna nu?

Pocketböcker på bokmässan 2015.

Lasse Diding kommer personligen inte att närvara vid årets mässa och han har släppt kontrollen över planeringen av montern till sonen Erik Diding – som har beslutat att det inte blir någon Lenins barnhörna i år. Lenin är faderns grej och i år ska fokus stramas upp kring själva bokhotellverksamheten, förklarar Diding den yngre.

Fadern beklagar beslutet om Lenins barnhörna, men han tycks finna sig i situationen.

Lenin har alltså blivit utrensad, men inte helt och hållet. Erik Diding berättar att de har en låda med Lenin-masker i papp sparade. Dessa kommer förmodligen att dyka upp i montern.

På årets bokmässa blir det alltså ingen Lenins barnhörna och inte heller någon Nya Tider-monter, men möjligen gratis Lenin-masker så att den som vill kan gå runt som en tecknad bolsjevikledare.

Vi kan bara hoppas att alla blir nöjda.

UPPDATERING 1/9 2016: Bokmässan har nu ändrat sig igen. Efter en egen juridisk bedömning har man kommit fram till att "det ingångna avtalet med AlternaMedia/Nya Tider kommer att fullgöras och att de därmed har möjlighet att nyttja den monter som de har bokat på Bokmässan den 22-25 september."

Mer läsning

Annons