Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigg kritik — trött politik

Annons
En avhoppad sosse är en bra sosse. Den sentensen blev tydlig när fyra före detta socialdemokratiska finansministrar Kjell-Olof Feldt, Erik Åsbrink, Göran Persson och Bosse Ringholm diskuterade tillsammans med den nuvarande ministern Pär Nuder. Mötet ägde rum under Aroskongressen i Västerås under lördagen.
De forna finansministrarna Feldt och Åsbrink intog en kritisk ställning gentemot statsministern och dennes adept Pär Nuder och deras gemensamma skattehöjningsretorik. Föga förvånande försvarade de övriga tre vilka alla fortfarande innehar regeringsuppdrag den förda politiken. Gott så; att förvänta sig att de ska gå i opposition mot sin egen regeringspolitik vore att förhäva sig. Med detta sagt är det dock inte så att politiken inte förtjänar kritik.
En skattehöjning i Sverige som redan toppar den internationella skatteligan vore att ytterligare förvärra den tuffa konkurrenssituation som svenska företag redan kämpar med. Den stundande Saab-nedläggningen i Trollhättan och Ericssons flytt från Nynäshamn är två exempel från senare tid där företagen finner det bättre att förlägga sin tillverkning i andra länder. Självklart ska vi inte ge oss in i någon sorts tävling där det gäller att bjuda under varandra i form av lönedumpning eller subventioner till privata företag. Snarare bör hela det svenska företagsklimatet förbättras. Det måste löna sig mer att arbeta; både mer och längre. Höjda skatter gör det snarare lönsamt att inte jobba övertid då en stor del försvinner till kommunen eller staten.
Det kan inte vara lätt att heta Göran Persson i dag. Kritiken kommer från allehanda håll, inte bara från borgerliga opinionsbildare och oppositionspolitiker. Utan nu även från tongivande personer inom de egna leden. Ena dagen är det ett borgarråd i Stockholm, andra dagen är det före detta kollegor och ministrar som kritiserar den förda eller planerade politiken. Sexton år som statsråd, varav de senaste nio som statsminister har satt sina spår. Göran Persson liksom hans politik verkar påtagligt trött.
Göran, vi unnar dig alla en fin tid som sörmländsk godsägare efter nästa års val.

Mer läsning

Annons