Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens kris är en kris för hela samhället

/

Annons

Den som följer den lokala nyhetsrapporteringen kan inte ha undgått att notera det oroväckande läge som polisen i Västernorrland har hamnat i. Den lägesbild som nu blir allt tydligare borde oroa både regeringen och alla de medborgare som kommer i kläm när ett av statens absolut viktigaste kärnuppdrag inte kan utföras i tid.

Polisen saknar resurser och tvingas lägga ärenden på hög. Mindre "akut" polisarbete i form av sedvanligt trafikarbete prioriteras ned och sommarbemanningen har inte gått att få ihop på ett tillfredsställande sätt. Utryckningstiderna har ibland blivit mycket långa och polisområdeschefen skulle gärna ha fler poliser i yttre tjänst – om det bara var möjligt.

Den nya polisorganisationen fortsätter att uppvisa så kallade inkörningsproblem och kritiseras nu hårt. Men polisens nationella kris är inte bara en fråga om ledning och organisation.

Till helhetsbilden hör i allra högsta grad även frågan om status och löneläge. För om det inte är tillräckligt många som vill jobba som polis kommer vi givetvis att sakna poliser, och det alldeles oavsett vilken person som råkar vara rikspolischef.

Läs även: Är Dan Eliasson rätt man att leda polisen ur krisen?

När en nyutbildad polis som vill jobba i länet i stället skickas till Skåne, för att där jobba för blygsam lön i ett utsatt arbete, är det inte det minsta konstigt att poliskrisen fördjupas.

Det är dags att börja visa de poliser som värnar vår trygghet och ytterst vår samhällsmodell den uppskattning som yrkesgruppen förtjänar. Höj lönen och måna om polisernas arbetsförhållanden, så kommer en helt grundläggande pusselbit att falla på plats.

Om polisyrket fortsätter att vara otacksamt, och om konstaplar i tjänst inte ges rimliga möjligheter att få känna att polisen räcker till, då kommer hela samhället att påverkas negativt.

Trenden är redan tydlig. Frågan är bara om det finns tillräcklig politisk vilja att vända den i tid.

Mer läsning

Annons