Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polska utmaningar

/

Annons
För några veckor sedan fylldes Europas tidningar och tv-nyheter med de gamla bilderna igen. Tjugofemårsdagen av strejksegern vid Leninvarvet i Gdansk och den fria fackföreningen Solidaritets grundande. Lech Walesa med cigaretten i mungipan och fingrarna i luften till segertecken. Händelserna i Polen 1980 var inte det första upproret i det kommunistiska Östeuropa men Solidaritets seger mot den polska regimen räknas än i dag som ett epokgörande genombrott i kampen mot kommunismen, och som ett av de viktigaste stegen mot det som 1989 kulminerade i Berlinmurens fall. Efter kommunismens fall har Polen fortsatt sitt institutionella närmande till väst. Landet blev medlem i Nato 1999 och medlem i Europeiska Unionen förra året. Men den yttre förnyelsen har inte gett ett tillräckligt ekonomiskt och politisk utfall för att hindra att fattigdom och allmänt svåra levnadsförhållanden bitit sig fast i breda samhällslager.
Som många länder i östra Europa har man trots de inledande framgångarna under 1990-talet med principfast marknadsekonomi, privatiseringar och ihärdiga försöka att locka utländska investerare till landet kört fast i hög arbetslöshet, låga lönenivåer och en stagnerade tillväxt. Arbetslösheten ligger på mycket höga 18 procent, samtidigt som reformering av den stora och ineffektiva jordbruksnäringen inte tagit fart på det sätt som många efterlyst och krävt sedan Polens inträde i EU. Den fortsatt utbredda korruptionen i det polska samhället är ett problem som det nya EU-landet fått i hemläxa av EU-kommissionen att ta itu med.
Allt detta kom till uttryck vid söndagens parlamentsval när den liberal-konservativa oppositionen firade stora triumfer. Det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS) fick enligt de första prognoserna 26 procent av rösterna medan deras tilltänkta koalitionspartner, det mer marknadsliberala Medborgarplattformen (PO) fick 24 procent. Det stod redan tidigt under valrörelsen klart att den regerande Demokratiska vänsteralliansen (SLD), hårt kritiserad för flera korruptionsskandaler, skulle förlora både stort och makten. Förra valets segrare fick nu bara 11 procent av rösterna.
Den polska tidningen Rzeczpospolita skrev i anslutning till valet: "Det här valet vinner vi, det nästa förlorar vi. Det är regeln vid polska parlamentsval. Därför borde man, när man kommer till makten i Polen, utgå ifrån att man för realiserandet av sina projekt bara har fyra år på sig." Nu har den nya liberal-konservativa koalitionen fått väljarnas uppdrag att bekämpa den höga arbetslösheten och den utbredda korruptionen. Men det är långt ifrån säkert att de hinner komma så långt med ett framförhandlat reformprogram innan även deras opinionssiffror börjar dala, eller det interna samarbetet i regeringen börjar knaka i fogarna.

Mer läsning

Annons