Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset för MP:s kolsvek lär bli högt

Annons

"Vi borde ha riskerat våra ministerposter för klimatets skull. Vi kan inte stå hela valrörelsen och vifta med en kolbit och sen vara med och godkänna det här", det menar riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP).

Precis som Schlyter påminner om så stod MP:s språkrör Gustav Fridolin i varje tv-sänd debatt i valrörelsen och visade upp en kolbit för att visa på Alliansens miljöpolitiska skuld eftersom det statliga bolaget Vattenfall bedrev kolkraftsverksamhet i Tyskland.

Alliansens svar att verksamheten skulle säljas var inte tillräcklig enligt Fridolin. Kolkraftverken skulle stängas och kolet skulle stanna under jord. Det var ett av MP:s främsta löften till väljarna. Men nu genomför alltså MP den allianspolitik man själv kritiserade och kallar det för en ansvarsfull politik.

Samtidigt är det ett löftesbrott som miljörörelsen sint kommer att glömma. Kärnkraftsfrågan har förföljt C bland gröna väljare efter Thorbjörn Fälldins regering och har inneburit en märkbar väljarförlust över tid. Det är också, delvis, därför som MP sitter i riksdagen i dag.

Frågan är hur hårt sveket kommer att slå mot MP. Som språkrör var Åsa Romson en belastning snarare än en tillgång för sitt parti. Gustav Fridolin ser nu ut att gå samma väg. En undersökning utförd av Aftonbladet/Inizio visar att Fridolin närmar sig samma låga förtroende som Åsa Romson när hon tvingades avgå. Det innebär att han är den partiledare väljarna har minst förtroende för. Som jämförelse har Jimmie Åkesson ett förtroende som är dubbelt så högt.

MP:s trovärdighet i miljöpolitiken har också, föga förvånande, raserats (DN/Ipsos). För två år sedan, mitt i en brinnande valrörelse där Fridolin triumferade med kolbiten i handen så ansåg 56 procent av väljarna att MP var det parti som har bäst miljöpolitik. I dag skulle endast 35 procent instämma i det påståendet. Samtidigt har förtroendet för C:s miljöpolitik ökat; från 8 procent till 16 procent på två år.

Slutsatsen är att MP kan vara ett parti i mängden i valrörelsen 2018. Om C fortsätter öka och MP fortsätter tappa så innebär det att MP inte längre kan agera domare och åklagare i den miljöpolitiska debatten, en roll som förklarar mycket av MP:s historiska valframgångar.

Värre är att allt färre väljare värderar miljöfrågan högst, i stället är frågor som ekonomi och invandring högst prioriterade.

Valet 2018 kan bli en rysare för MP utan både trovärdighet och förtroende i en profilfråga som väljarna inte längre bryr sig om.

MP kan till och med åka ur riksdagen i nästa val.

Mer läsning

Annons