Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provocerande att justitieministern nonchalerar brottsoffren samtidigt som bilbränderna bara fortsätter

/

Annons

Hur reagerar justitieminister Morgan Johansson (S) när de anlagda bilbränderna i Malmö bara fortsätter? Han twittrar att läget är mycket bättre än 2009.

Justitieministerns reaktion säger en hel del om så kallade svenska värderingar. Vi är duktiga på att hylla gemensamma mötesplatser som bibliotek och badhus, men när det gäller att stå upp för den privata äganderätten brukar kampivern blekna.

Ödetomter som ockuperas. Inbrott som aldrig utreds när anmälningarna hamnar i polisens slaskhink. Bilar som brinner natt efter natt efter natt. Det finns en röd tråd i många av händelserna som de senaste åren har förgiftat samhällsdebatten: Bristen på respekt för andras egendom och det offentligas villrådighet inför utvecklingen.

Vanligt polisarbete handlar om prioriteringar. Polisen ska i alla lägen prioritera misstänkta brott där människor är i fara. En grov misshandel ska ta mer resurser än ett sönderslaget fönster. Ett personrån går före en cykelstöld.

Men försvarbara prioriteringar betyder inte att brottsoffer ska behöva vänja sig vid att få sin egendom sönderslagen eller satt i brand. För även om BRÅ:s statistik över egendomsbrott visar att antalet bostadsinbrott ligger stabilt och bilstölderna sjunker, sprids känslan av rättsosäkerhet när de som faktiskt drabbas bemöts på ett nonchalant sätt av beslutsfattare.

Det finns inga snabba mirakelkurer mot ligisterna som kanaliserar sin ilska genom att tända eld på grannens bil, men respekten för andras egendom måste stärkas i alla led. Som justitieminister ska Morgan Johansson ge sitt oreserverade stöd till familjerna som har fått sina bilar förstörda.

I stället insinuerar han att det var ännu värre på Alliansens tid. Det är precis sådana reaktioner som göder näthatarna och föder tankarna på medborgargarden.

Medborgarna måste känna att problemen med bilbränder och otillräckliga polisresurser tas på allvar.

Mer läsning

Annons