Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsröta

Annons
Juridikprofessorn Christian Diesen påvisade på gårdagens debattsida i Dagens Nyheter att olika grupper behandlas olika i den svenska rättsapparaten. Invandrare anmäls och döms oftare, får längre straff och behandlas sämre inom kriminalvården än etniska svenskar. Kvinnor ses oftare som offer för olyckliga omständigheter än män, och får därför kortare straff.
Att polisen i högre grad väljer att rikta in sina insatser på brott begångna av invandrare är förståeligt. Detta så till vida att polisens ingripanden på så sätt genom den genomgående diskrimineringen av dessa grupper också leder till en högre grad av fällande domar. Icke desto mindre är det beklagligt då detta riskerar att bli en självuppfyllande profetia; fler brott upptäcks vilket leder till att större resurser satsas återigen.
Denna typ av strukturella diskriminering i samhället är givetvis orimlig och oacceptabel. Likhet inför lagen är något som måste vara den ledande och klarast lysande principen i varje stat som vill kalla sig en rättsstat.

Mer läsning

Annons