Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Stefan Löfvens sommartal kommer inte att rädda S från ett katastrofval

Annons

Socialdemokraterna har problem. Opinionssiffrorna är rekordlåga och om inte partiet ökar rejält i valrörelsen kommer man att göra sitt sämsta val på över 100 år.

Dessutom brukar partiet tappa i valrörelsen. För att undvika ett katastrofval måste därför Socialdemokraterna och Stefan Löfven bryta den trenden.

Stefan Löfven pratade mycket om välfärd när han på söndagen höll sitt sommartal i Societetsparken i Norrtälje. Förhoppningen inom partiet var säkerligen att hans tal skulle ange tonen för den kommande valdebatten. Så lär det inte bli. Hans tal innehöll helt enkelt inte tillräckligt stora nyheter. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

En förutsättning för detta är med stor säkerhet att Socialdemokraterna lyckas få valdebatten att handla om frågor där partiet har ett stort förtroende, framför allt välfärdsfrågor. Det var därför ingen slump att Stefan Löfven pratade mycket om vård och skola när han på söndagen höll sitt traditionella sommartal, denna gång i Societetsparken i Norrtälje, eller att han besökte Ängsgårdens äldreboende innan talet. Sommartalet är Stefan Löfvens första stora tal efter hans semester. Det innebär starten på Socialdemokraternas valspurt, och får därför stor uppmärksamhet i medierna. Det är alltså ett gyllene tillfälle att försöka sätta agendan för den kommande valdebatten.

Visst låter det bra att till exempel lova att alla som går klart gymnasiets vård- och omsorgsprogram skall vara garanterade fasta jobb, men hur skall detta gå till i praktiken?

Det lyckades Stefan Löfven dock inte med. Varken talet eller presskonferensen innan innehöll några nyheter som kommer att dominera debatten den kommande veckan. Och visst låter det bra att till exempel lova att alla som går klart gymnasiets vård- och omsorgsprogram skall vara garanterade fasta jobb, men hur skall detta gå till i praktiken? Det löftet är helt orealistiskt.

Dessutom är det kommuner och landsting som bestämmer över arbetsvillkoren inom vården och äldreomsorgen, inte regeringen. Om inte partiets kommun- och landstingspolitiker kan genomföra dessa löften, då kan inte regering och riksdag tvinga dem till detta. Stefan Löfvens löften när det gäller förbättrade arbetsvillkor inom vård och omsorg är därför inte så mycket värda.

Naturligtvis innehöll Stefan Löfvens tal också hårda angrepp på andra partier, framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna. Han ställde till exempel Moderaternas förslag om skattesänkningar mot Socialdemokraternas förslag att anställa fler i offentlig sektor.

Det här tycks Socialdemokraterna ha väldigt svårt att förstå.

Men så enkelt fungerar inte samhällsekonomin. Skattesänkningar kan göra att ekonomin fungerar bättre, och därigenom öka statens intäkter. På samma sätt kan skattehöjningar vara så skadliga att de leder till att statens intäkter minskar.

Det här tycks Socialdemokraterna ha väldigt svårt att förstå. Ett tydligt exempel är den höjning av pensionerna som Socialdemokraterna vill göra, och som också Stefan Löfven nämnde i sitt tal. Den skall bekostas av en höjning av arbetsgivaravgiften. Det ökar svenska företags kostnader, vilket kan göra att de tvingas minska antalet anställda och får sämre konkurrenskraft internationellt. Det lägre tillväxt, och därmed lägre pensioner. Men sådana effekter tycks Socialdemokraterna inte förstå.

Några nya väljare lär dock knappast Stefan Löfvens sommartal locka till partiet.

De allra flesta av dem som kommit till Norrtälje, trots kylan och störtregnet, tycktes dock vara mycket nöjda med Stefan Löfvens tal. Det är inte så konstigt. De flesta var ju socialdemokrater.

Några nya väljare lär dock knappast Stefan Löfvens sommartal locka till partiet. Och det är det som Socialdemokraterna nu desperat behöver.

Mer läsning

Annons