Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Kan Jan Björklund göra en "Affe"?

Annons

Björklund måste visa att bäst före-datum inte gäller partiledare

Kan Jan Björklund (L) komma igen?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Opinionsmätningar visar att Liberalerna lever farligt. De brukar ligga på 4-5 procent, någon gång under riksdagsspärren på 4 procent. Då gäller det att visa att partiet har unika åsikter som behövs i riksdagen.

Partiledaren Jan Björklund lyfte i sitt tal på Liberala riksmötet i Västerås fram EU, skolan, integrationen, motståndet mot SD och stödet för LSS som det viktiga och unika med Liberalerna.

För att få genomslag bör ett parti ha frågor där de andra aktivt tycker annorlunda. Så är det med EU. Bara Liberalerna vill införa euron, ha en polismyndighet i EU, mer sociala rättigheter på EU-nivå och att EU ska få ta ut skatter.

Bara Liberalerna vill införa euron, ha en polismyndighet i EU, mer sociala rättigheter på EU-nivå och att EU ska få ta ut skatter.

Det är få svenskar som vill föra över så mycket makt till Bryssel. Men nog fler än de 4-5 procent av väljarna som nu säger sig stödja Liberalerna. Därför kan EU bli en vinnarfråga för L trots att en stor majoritet inte håller med partiet.

Annars handlar det som så ofta om att Liberalerna som socialliberaler står för en enligt Björklund unik kombination av frihet och medmänsklighet. Tidigare har det uttryckts som Frihet och rättvisa, eller Sociala reformer utan socialism.

Björklund menade, med en spark åt Centern, att Liberalerna är det enda borgerliga parti som både säger absolut nej till SD och tar tydlig strid mot hedersvåld och kulturrelativism. Asylrätten ska värnas, men ett nej till asyl måste stå fast.

Björklund menade, med en spark åt Centern, att Liberalerna är det enda borgerliga parti som både säger absolut nej till SD och tar tydlig strid mot hedersvåld och kulturrelativism.

Liberalerna värnar den personliga assistansen och den LSS-reform Bengt Westerberg (FP/nu L) införde. Det fick starka applåder, och är ett tecken på Liberalers engagemang för utsatta. Motståndaren är dock undflyende, regeringen säger sig också slå vakt om reformen. Så frågan är hur viktig denna fråga blir i valet.

Liberalerna blåser åter till strid om skolan. Efter åtta år med Björklund som minister är det efter några år i opposition åter dags för stora förändringar. Björklund oroar sig med rätta över att så många elever inte klarar kunskapskraven, och vill låta fler gå om en klass och ha fler specialklasser och särskilda undervisningsgrupper.

Motståndaren är åter den socialdemokratiska "flumskolan", som tillkom efter att 68-vänstern fått genomslag. Det är en selektiv historieskrivning, Liberalerna var med om mer än de i dag vill medge när skolan gjordes om och till exempel betygens betydelse tonades ned.

Men i dag är skiljelinjen tydlig. Frågan är dock om Socialdemokraterna står fast, eller som med mobilförbudet slår till reträtt och byter åsikt.

Det återstår därför att se om Liberalerna får de strider de önskar i valrörelsen.

Det återstår därför att se om Liberalerna får de strider de önskar i valrörelsen. Sedan behöver också Jan Björklund få ökat förtroende. Numera avgår partiledarna oftast efter runt tio år (Jimmie Åkesson undantagen) och i så fall har Björklund passerat "bäst före".

Men det finns ett exempel på en partiledarveteran som sent omsider förde sitt parti till en valseger. Det var KD-ledaren Alf Svensson 1998.

Men det finns ett exempel på en partiledarveteran som sent omsider förde sitt parti till en valseger. Det var KD-ledaren Alf Svensson 1998. Så frågan är: Kan Jan Björklund göra en "Affe" i höstens val och visa att "gammal är äldst".

Mer läsning

Annons