Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikspolitik i utrikespolitisk skugga

/

Annons

Inte någon gång sedan jag fick möjlighet att bli riksdagsledamot för Västernorrland har jag lika påtagligt som nu upplevt hur direkt den internationella utvecklingen påverkar och styr inrikespolitiken. Händelseutvecklingen i Mellanöstern, just nu primärt i Syrien och Irak och den skrämmande utvecklingen i vårt eget närområde, konflikten Ryssland – Ukraina, påverkar oss i en omfattning som de flesta nog inte tänker på.

I veckan sammanträdde och överlade riksdagens EU-nämnd med statsminister Stefan Löfven inför det informella toppmötet med EU:s regeringschefer. Där och då blev det väldigt tydligt vad kampen mot terrorism egentligen innebär och vilka konsekvenser det kan få i din och min vardag. På samma sätt inser man riskerna med händelseutvecklingen i konflikten Ryssland – Ukraina och de konsekvenser den kan få för vårt närområde, men också vilka inrikespolitiska konsekvenser det kan leda till om utvecklingen går fel. Låt oss tro och hoppas att diplomatin, humanismen och det sunda förnuftet segrar.

Kopplingen mellan dessa händelser och de politiska frågor jag för egen del mest ägnar mig åt, energipolitik är tydliga. I Sverige har vi i dagsläget en trygg, stabil och konkurrenskraftig el- och energipolitik. Visst, det finns konfliktfrågor även på detta område. Därför ser vi fram emot starten för den Energikommission som regeringen kommer att fatta beslut om inom de närmaste veckorna och som det finns ett brett stöd för. Där ska samtal föras om förutsättningarna för att vi även framgent ska klara försörjningstrygghet, konkurrenskraft och klimat- och miljöhänsyn.

Då kastar just de internationella kriserna sin skugga över det här området. I Europa som vi är en integrerad del av inom energiområdet ser vi alltmer av säkerhetspolitiskt tänkande. Ett Ryssland som använder energi som aktivt inslag i sin utrikespolitik tvingar fram åtgärder i många länder i Europa, som får direkta återverkningar för oss i Sverige. Den 25 februari presenterar EU-kommissionen sitt förslag till energiunion. Oavsett innehåll, den kommer att påverka oss i Sverige, som konsumenter, kommuner och företag. Så hänger det ihop, den internationella, nationella och lokala politiken.

Mer läsning

Annons