Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryktet om internets farlighet är betydligt överdrivet

Annons

Med jämna mellanrum får vi rapporter om internets farlighet. Inte minst om risken för beroende. Rapporter leder till onödig oro och kanske att många avhåller sig och går miste om allt fantastiskt som finns där ute på det näst intill oändliga nätet.

Många är visserligen internetberoende. På samma sätt som de är beroende av exempelvis elektricitet. Innan det fanns elektricitet klarade sig människor ganska bra. Sov när det var mörkt och arbetade när det var ljust, och använde sig av mekaniska verktyg och maskiner istället för sådana drivna av elektricitet. Det går att leva utan el även nu, men det skulle vara väldigt besvärligt. Att hitta en miljö helt fri från elektricitet är en utmaning i sig, och det verkar onödigt, ja till och med korkat, att envisas med att använda stearinljus och fotogen istället för elektriskt ljus.

Ungefär lika korkat är det att avhålla sig från internet, eller att se internetberoende som ett problem.

Internet är en infrastruktur. Internet är som en kniv. Den kan användas till att såra och förstöra men också till att laga och skapa fantastiska ting. Internet är inte ett eget väsen, internet är människorna som använder det, ungefär som motorvägen är det. Somliga kör som dårar och riskerar sina egna och andra människors liv och hälsa, men ingen skulle skylla detta på vägen. Att skylla på internet för att det finns människor som inte kan hantera det är märkligt.

Det finns personer som har problem med exempelvis spelberoende, där internet används som verktyg, och det ska tas på allvar. Men att se sociala medier och sociala medie-beroende som ett problem är som att se vänner och socialt umgänge som ett problem. Det som lockar med sociala medier är nämligen våra vänner, och möjligheten att hålla kontakt med dem i långt större utsträckning än någonsin tidigare i historien. Att vara beroende av vänner, av kontakt med andra människor – sedan när är det ett problem?

Vi skulle alla överleva även om internet gick sönder, men det skulle bli väldigt besvärligt för de flesta av oss, mycket besvärligare än det är att logga in flera gånger om dagen för att hålla koll på våra nätverk.

Och att vara beroende av internetuppkoppling för att kunna sköta bankärenden, shopping, studier, arbete och annat som var och varannan människa faktiskt använder internet till är inte ett dugg konstigare eller farligare än att vara beroende av elektricitet.

Mer läsning

Annons