Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex dagars spektakel är över

/

Annons
Efter sex dagars debatterande, kompromissande och val-peptalks så avslutade socialdemokraterna i går sin partikongress. Det får sägas ha hänt en hel del under dessa dagars politiska spektakel, och ganska mycket av det kunde man på förhand lista sig till. Med några delar ogenerat hyllande av Sverige inledde Göran Persson kongressen. Han menade att socialdemokraterna har varit för dåliga på att visa på hur mycket bra saker partiet har genomfört under sin tid vid makten. Man kan fråga sig vad statsministern lever i för Sverige, själva tycker vi att en skönmålning och ett prisande av Sverige som paradiset på jorden är det enda som har kommit ur sossarna de senaste åren.
Vidare och även detta känns igen bjöds det på några delar ofinansierade välfärdsreformer som partiet skall locka väljare med under det kommande året. Dit hör Ylva Johanssons miljardregn över de äldre och Perssons tal om en ny tandvårdsreform. Trist nog gavs inga tillfredsställande svar på var pengarna till dessa kostsamma reformer skall tas ifrån. Hur kommer det sig att socialdemokrater kräver att den borgerliga alliansen skall finansiera varje utgift ner till sista decimal, men själva skall de kunna föreslå satsningar utan att redovisa var en endaste krona skall komma ifrån? Vi tycker det är utmärkt när socialdemokraterna nagelfar borgarnas budgetar, detta gör att dessa måste preciseras. Vi efterlyser därför samma öppna kort från regeringen, hur vill ni finansiera er politik?
Slutligen så är det svårt att inte spekulera en del om Göran Perssons framtid. Inte som statsminister den tiden tror och hoppas vi snart är förbi men som partiordförande för socialdemokratin. Själv sade han sig vilja sitta kvar till nästa partikongress 2009, det lär dock vara få i detta land om ens han själv som tror på detta. LO-basen Wanja Lundby-Wedin är en av dem som seglat upp som en het kandidat att efterträda Persson. Hon är kvinna, något som troligtvis kommer att vara ett krav, har en fast förankring i arbetarrörelsen och åtnjuter stort förtroende runt om i landet. En sak som ligger henne i fatet är att hon inte har och inte heller söker en plats i riksdagen.
Annars är det Thomas Bodström utklädd till kvinna på den avslutande festen och statsministerns maktspel som främst lär förknippas leva vidare till eftervärlden.

Mer läsning

Annons